AKO SE ZAISTA ZARATI, MALE SU IM ŠANSE: Evo koliko bi zaista izdržala Severna Koreja protiv SAD
Foto: EPA

KOLIKO JE SPREMNA RATNA MAŠINERIJA?

AKO SE ZAISTA ZARATI, MALE SU IM ŠANSE: Evo koliko bi zaista izdržala Severna Koreja protiv SAD

Planeta -

Severna Koreja i SAD su već neko vreme u verbalnom ratu, a sada su analitičari počeli da razmatraju koliko bi vojska Pjongjanga izdržala ukoliko bi do vojnog sukoba zaista i došlo.

Severnokorejska ratna mašinerija izdržala bi najviše tri nedelje ukoliko bi počeo rat, prenosi britanski Ekspres.

Severna Koreja možda ima oko šest miliona vojnika spremnih na bitku, ali stručnjaci tvrde da oni ne mogu da dugo ratuju.

Lider Pjongjanga Kim Džong-un i američki predsednik Donald Tramp stalno prete jedan drugom i ukoliko tako nastave, moguće je da će početi rat.

Uprkos svim sankcijama i međunarodnim osudama, Pjongjang nastavlja sa razvojem nuklearnog i raketnog programa.

foto: Reuters

Brus Behtol, profesor sa Univerziteta u Teksasu i bivši analitičar Pentagona za Severnoistočnu Aziju rekao je da bi u slučaju rata severnokorejske snage ubrzo ostale bez zaliha.

"Severnokorejci imaju dve-tri nedelje zaliha - municije, hrane, goriva - za rat. To je sve što imaju. Dakle njihov ratni plan je da postignu sve ciljeve za kratko vreme jer nakon toga živeće od onoga što nađu na zemlji", rekao je on.

Kad američka vojska i oružje tek počnu da stižu na Korejsko poluostrvo, severnokorejska vojska će već početi da se raspada zbog nedostataka zaliha, rekao je on.

foto: EPA

Behtol je objasnio i da bi Donaldu Trampu bilo potrebno do tri nedelje da premesti tenkove, artiljeriju i vojsku u taj region.

"Prvo što treba da uradi jeste da utovari svu vojnu opremu na brodove. Teška artiljerija i tenkovi su smešteni svuda po SAD i u Evropi. Za njihovo premeštanje će biti trebati vremena", rekao je Behtol.

Kurir.rs/Express.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sila 26.epizoda: Podmornica Gorae - Kimov adut iz morske dubine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track