PUTINU ĆE SE SVIDETI OVAJ POTEZ PJONJANGA: Severna Koreja priznala Krim kao deo Rusije!
Foto: REUTER/FONET

neočekivano

PUTINU ĆE SE SVIDETI OVAJ POTEZ PJONJANGA: Severna Koreja priznala Krim kao deo Rusije!

Planeta -

Severna Koreja je objavila mapu sveta koja prikazuje Krim kao deo Rusije, saopštila je ruska ambasada u DPRK na svojoj Fejsbuk stranici.

Prema saopštenju, severnokorejsko ministarstvo inostranih poslova obeležilo je svoj stav o ovom pitanju na glasanju UN-a i smatra Krim kao "sastavni deo Ruske Federacije". Pjongjang je takođe rekao da priznaje Kurilska ostrva kao rusku teritoriju. "Izdavačka kuća" Naučna enciklopedija "objavila je novi politički Atlas sveta, primetili smo da je poluostrvo Krim (stranice 240-242) već obojen u ruskim bojama. Kao što smo objasnili u Ministarstvu inostranih poslova DPRK, republika poštuje rezultate referenduma održanog na Krimu o ulasku poluostrva u Rusku Federaciju, smatra da su njegovi rezultati legitimni i u potpunosti usklađeni sa međunarodnim pravnim normama ", rekla je ambasada.

Krim se vratio u Rusiju u martu 2014. nakon puča u ukrajinskoj prestonici koja je dovela do toga da nacionalistička vlada preuzme vlast. Ovaj korak je napravljen pošto je 97 odsto glasača podržalo taj potez na referendumu. Ukrajina, kao i Evropska unija, Sjedinjene Države i njihovi saveznici, nisu priznali taj potez i smatrali da je poluostrvo okupirana teritorija. Ruske vlasti su više puta rekle da su građani Krima glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom u potpunoj saglasnosti sa međunarodnim zakonima i Poveljom UN.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Reuters/Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Jelenin ubica i njegov pakleni plan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track