BEŽANIJA IZ UNESCO: Posle SAD i Izrael najavio da napušta ovu organizaciju!
Foto: EPA

očekivano

BEŽANIJA IZ UNESCO: Posle SAD i Izrael najavio da napušta ovu organizaciju!

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je naredio da započnu pripreme za povlačenje iz UNESCO nakon što su Sjedinjene Države najavile povlačenje iz međunarodne organizacije.

Ranije danas Stejt Department je saopštio da SAD izlaze iz UNESCA, a odluka da se izađe iz iz ove organizacije povezana je sa dugovanjima za članstvo, potrebom reformisanja i antiizraelskom politikom.

"Odluka nije doneta olako već oslikava zabrinutost SAD u vezi sa ključnim oblastima UNESCO-a", navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela pri UN Dani Danon izjavio je danas da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja "cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela", dok predsedavajući gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev smatra da takav potez priliči "odmetničkoj državi".

AFP prenosi da je Danon u saopštenju naveo da odluka Vašingtona označava "novu eru" u UN, nakon što je Stejt department naveo da je odluka delom izazvana zbog "stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela".

Agencija podseća da se Vašington protivi bilo kakvom potezu tela UN ka priznanju Palestine kao države, pošto veruje da pre toga mora da bude postignut mirovni sporazum na Bliskom istoku.

TAS S prenosi da je predsedavajući ruskog Saveta federacije Kosačev, reagujući na potaz SAD, ocenio da je "u nizu odluka o napuštanju sopstvenih međunarodnih obaveza, ovaj potez deluje posebno sramotno".

"On bi više odgovarao nekoj odmetničkoj državi, a ne odgovornoj globalnoj sili, kakvom se SAD stalno predstavljaju. Ova odluka neće doneti dobra SAD, a Vašington je ozbiljno oštetio sopstvenu tvrdnju za globalnim moralnim liderstvom", napisao je Kosačev na Fejsbuku.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Jelenin ubica i njegov pakleni plan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track