(VIDEO) BUMERANG ASTEROID JE OVAJ PUT PROMAŠIO: Evo kada će ponovo zapretiti našoj planeti!
Foto: Profimedia

sreća

(VIDEO) BUMERANG ASTEROID JE OVAJ PUT PROMAŠIO: Evo kada će ponovo zapretiti našoj planeti!

Planeta -

Asteroid 2012 TC4 prošao je kraj Zemlje na udaljenosti od 44.000 km, a astronomi širom sveta ponašali su se kao da će nas udariti jer su testirali globalni sistem za uzbunjivanje.

Asteroid 2012 TC4 širine između 12 i 27 metara, "za dlaku" je noćas promašio Zemlju, preciznije za 44.000 km, jureći brzinom od 17 kilometara u sekundi, prenose agencije.

Američka svemirska agencija (NASA) izvestila je da je njegova masa oko 7.000 tona, a Zemlji je bio osam puta bliže nego Mesecu.

Asteroid je otkriven 2012. godine iz opservatorija na Havajima. Ponovno će nas obići 2050. i 2079. godine. Da se konkretno ovaj asteroid sudario sa Zemljom, došlo bi do eksplozije siline poput eksplozije 20 atomskih bombi.

Ali astronomi su izračunali da trenutno nijedan asteroid u Sunčevom sistemu nije na takvoj putanji da bi se sudario s našim planetom u sledećih 100 godina. Jedini problem u takvoj računici je činjenica da ona uključuje samo asteroide koji bi bili u stanju načiniti veliku štetu. TC4 ne spada u takve, iako bi bio u stanju da zbriše manju državu.

Svake godine relativno blizu Zemlje u proseku projure tri takva asteroida. TC4 je bio poseban jer nam se približio dovoljno blizu da svetske astronomske agencije poput NASA-e, ESA-e i ostalih na tom preletu mogu testirati sistem uzbunjivanja pred asteroidnom opasnošću.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja