(VIDEO) POJAVIO SE SNIMAK MISTERIOZNOG PIŠTANJA: Poslušajte zvuk koji je američke diplomate doveo do ludila
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

NIJE NAIVNO

(VIDEO) POJAVIO SE SNIMAK MISTERIOZNOG PIŠTANJA: Poslušajte zvuk koji je američke diplomate doveo do ludila

Planeta -

Pre dve nedelje Stejt Department je povukao svoje ljude iz Ambasade SAD u Havani zbog misterioznih "zvučnih napada“ sa kojima se Amerikanci na Kubi bore već mesecima.

Navodni "napadi zvukom" počeli su u novembru prošle godine, a najmanje 21 osoba iz Ambasade požalila se da je imala probleme zbog toga. Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio kako su neke od žrtava pretrpele lakše povrede mozga i trajno oštećenje sluha, kao i da pate od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Nego, šta su zapravo diplomate i službenici Ambasade SAD u Havani slušali mesecima?

Odgovor na pitanje dala je agencija AP, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audio-zapisa koji su slušali radnici u Ambasadi. Taj audio-zapis je digitalno pojačan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije menjan, navodi AP.

Reč je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u Ambasadi, a koji su istražitelje naveli da inicijalno posumnjaju u neku vrstu soničnog oružja.

Prema autorima teksta na AP-u, taj zvuk sličan je zvuku koji pravi masa cvrčaka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Nekima je nalik na pištanje, kao nešto što bi potencijalno izludelo ljude nakon duže izloženosti. Drugi čuju više različitih tonova koji se spajaju tako da proizvode efekt poput onog kad neko noktima zagrebe po ploči.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track