(VIDEO) KIJEV GORI: 10.000 ukrajinskih desničara okupiralo centar grada, slave krvnika iz Drugog svetskog rata!
Foto: Youtube screenshot/Graham Philips

opasno

(VIDEO) KIJEV GORI: 10.000 ukrajinskih desničara okupiralo centar grada, slave krvnika iz Drugog svetskog rata!

Planeta -

Više od 10.000 borbenih ukrajinskih ekstremnih desničara proslavilo je maršom kroz u centar Kijeva 75. godišnjicu formiranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), kontroverznog vojne organizacije koja se borila 1940-ih i 1950-ih godina.

Učesnici marša su mahali crno-crvenim zastavama UPA i žuto-plavim zastavama Ukrajine.

Mogi su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-ih i 1940-ih, uzvikujući "Bandera je naš junak!" i "Slava Ukrajini!". U sumraku, nekoliko je zapalilo baklje.

UPA je i danas predmet polemike. Njeni članovi su se suprotstavili Crvenoj armiji, i masakrirali desetine hiljada Poljaka i sarađivali s nacistima pre no što su pobeđeni.

Stepana Banderu je ubila strane KGB u Minhenu 1959. godine. Mnogi u Ukrajini smatraju herojem i simbolom borbe za nezavisnost te bivše sovjetske republike, dok ga drugi, posebno na separatističkom istoku, osuđuju kao saradnika nacista.

"Danas, mi propovedamo borbu UPA kao primer", rekao je Oleg Tiagnjibok, lider desničarske partije Svoboda.

"Borili su se protiv osvajača iz Moskve, protiv Poljaka, Nemaca i mađarskih okupatora, a vidimo da je situacija u Ukrajini danas ista", dodao je on.

Ukrajina je živi u sukobu pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, sa više od 10.000 mrtvih od aprilu 2014. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što ona negira.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track