OVA EVROPSKA DRŽAVA UVODI DOŽIVOTNU ZA PIJANE VOZAČE: Ko ubije na putu, ostatak života će provesti iza rešetaka
Foto: Profimedia

NAJSTROŽA KAZNA ZA IZAZIVANJE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA

OVA EVROPSKA DRŽAVA UVODI DOŽIVOTNU ZA PIJANE VOZAČE: Ko ubije na putu, ostatak života će provesti iza rešetaka

Planeta -

Vozači koji opasnom vožnjom ili vožnjom pod uticajem alkohola izazovu saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom bi mogli da ceo život provedu iza rešetaka. Tako je odlučila vlada Velike Britanije.

Kako piše Indipendent, maksimalna kazna za nesreću sa smrtnom posledicom koju je skrivio vozač zbog prebrze vožnje, vozač koji se utrkivao ili razgovarao telefonom, biće podignuta s 14 godina, koliko iznosi sad, na doživotni zatvor. Tako će biti izjednačena s kaznom za ubistvo iz nehata.

U zakon će se uvrstiti i nova kvalifikacija, ali još nije odlučeno koja će maksimalna zatvorska kazna biti određena za to, a radi se o kazni za izazivanje nesreće neopreznom vožnjom u kojoj ima teško povređenih osoba.

Indipendent navodi kako je 2016. godine 157 ljudi osuđeno zbog izazivanja saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Međutim, ne navode o kojim se kaznama radilo.

"Dugo smo radili na ovoj izmeni zakona. Analizirali smo najgore slučajeve i najozbiljnije prestupe i smatramo da je sada pravo vreme za uvođenje doživotne zatvorske kazne za one koji ubijaju ljude na putevima vozeći opasno, dok su pijani ili pod uticajem droga", rekao je britanski ministar pravosuđa Dominik Rab. "Takođe smatramo kako je dobro vreme da se uvede i jedna nova odredba o uzrokovanju teških povreda u saobraćajnoj nesreći izazvanoj neopreznom vožnjom, pa će tim vozačima takođe pretiti zatvorska kazna", dodao je Rab.

Lorejn Alavej, čijeg supruga je pre dve godine ubio pijani vozač, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora, smatra da je to dobar potez.

"Doživotni zatvor je kazna na koju moraju biti osuđeni vozači koji ubiju. Ja više ne mogu da idem na godišnji, da slavim Božić, godišnjice i rođendane.

A vozač koji je ubio mog muža će uskoro izaći i sve to da radi sa svojom porodicom. To je užasno nepravedno", rekle je.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vlada radi dobro! Vlada najbolja u pravljenju rijalitija! Ko to hvali, a ko kudi prvih 100 dana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track