(VIDEO) NEMAČKA UPOZORAVA NA NOVI VID DŽIHADISTA: Vraćaju se iz kalifata, i praktično su nezaustavljivi!
Foto: EPA

zvanično

(VIDEO) NEMAČKA UPOZORAVA NA NOVI VID DŽIHADISTA: Vraćaju se iz kalifata, i praktično su nezaustavljivi!

Planeta -

Nemačka kancelarija za zaštitu ustavnog poretka upozorila je u četvrtak na pojačanu opasnost od maloletnih boraca tzv. Islamske države koji se indoktrinirani sa područja sukoba vraćaju u Nemačku.

"Postoji opasnost da se deca džihadista, islamistički socijalizirana i indoktrinirana iz područja borbi vraćaju u Nemačku“, upozorio je predsjednik kanceralije Hans-Georg Masen i zaključio kako bi u Nemačkoj mogla odrasti nova generacija "džihadista".

On smatra da se nemačko društvo mora priviknuti na činjenicu da ova deca predstavljaju opasnost.

"Kod tri od pet terorističkih napada sa islamističkom pozadinom u Nemačkoj 2016. su počinioci bili maloletni“, rekao je Masen. Pored toga je jedan 12-godišnjak pokušao da izvrši bombaški napad na jedan božićni sajam u Ludvigshafenu.

Masen je upozorio na to da su deca u borbenim područjima ID bila zloupotrebljavana za najokrutnije mučenje i ubijanje zatvorenika.

"Potpuno mala deca se zloupotrebljavaju za smaknuća ID zatočenika“, rekao je Masen.

Prema procenama Ureda za zaštitu ustavnog poretka, iz Nemačke je u borbu u redovima ID otputovalo preko 950 islamista, od čega su 20 odsto žene. Jedna trećina se u međuvremenu vratila u Nemačku, ali je među njima, kako se navodi, vrlo malo žena.

Očekue se da će se žene zajedno sa decom početi da vraćaju sledećih meseci, nakon što je ID izgubio svoje glavna uporišta.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Horor kod Kikinde! Sin godinama živi u kavezu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track