(VIDEO) KO JE SERGEJ ŠOJGU, PUTINOVA ČVRSTA PESNICA? Obožava srpske ćevape, govori 9 jezika, a od njega DRHTI SVET!
Foto: Fonet/ AP, Foto: Fonet AP

RUSKI MINISTAR ODBRANE STIGAO U BEOGRAD

(VIDEO) KO JE SERGEJ ŠOJGU, PUTINOVA ČVRSTA PESNICA? Obožava srpske ćevape, govori 9 jezika, a od njega DRHTI SVET!

Planeta -

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu doputovao je danas u Beograd, gde prisustvuje obeležavanju Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Šojgu je rođen 21. maja 1955. godine u Čadanu, u pokrajini Tuva. Otac mu je bio pripadnik domorodačkog tuvanskog stanovništva, a majka Ruskinja. Često se vraća u svoj rodni kraj kako bi se opustio.

Ima dve ćerke, Juliju i Kseniju. Po profesiju je građevinski inženjer i magistar ekonomskih nauka. Član je političke patrije Jedinstvena Rusija.

foto: EPA

Šojgu je bio dugogodišnji ministar za vanredne situacije i gubernator Moskovske oblasti. Potpredsednik i član Visokog saveta Jedinstvene Rusije i nosilac zvanja heroj Ruske Federacije.

On je gitarista, slikar, poliglota, kolekcionar, vatreni fudbalski i hokejaški navijač, čak i stručnjak za istoriju. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je čovek brojnih talenata, pišu ruski mediji.

Kad se ne bavi gorućim pitanjima - borbe protiv takozvane Islamske države u Siriji, napetim odnosima s NATO savezom ili generalno politikom u zemlji, ruski ministar obrane Sergej Šojgu, čovek od poverenja ruskog predsednika Vladimira Putina, uživa u svojim hobijima.

foto: Fonet/AP

Šojgu je inače najdugovječniji ruski funkcioner u post sovjetskoj eri, a u sve to vreme služio je na vrlo važnim državnim funkcijama, uključujući i ministarstva za hitne intervencije te kao guverner moskovske regije.

Ipak, kad Sergej Šjogu (61) ne radi, opušta se uz svoje brojne hobije.

Izrazito voli da slika. Šojgu je i vatreni kolekcionar srednjevekovnog naoružanja, poput mačeva, samurajskih mačeva i bodeža. Stručnjak je za rusku istoriju, odnosno period istorije vezan za vladavinu Petra Velikog.

Vešt je svirač gitare i tečno govori čak devet svjetskih jezika, uključujući engleski, japanski, kineski i turski.

foto: EPA

U julu ove godine održavalo se Međunarodno takmičenje u tenkovskom biatlonu nadomak Moskve, na kojem je učestvovao i tim tenkista iz Srbije. U sklopu takmičenja vojni kuvari su pokazali svoja umeća, a kod našeg štanda se zaustavio upravo Šojgu.

Naši srpski vojni kuvari predstavili u srpsku nacionalnu kuhinju, a ruski ministar odbrane se najviše zadržao na našem štandu.

Na trpezi su tada bile punjene paprike, bela čorba, salate, razni mezetluci, bureci, mesa sa roštilja, štrudle, slavski kolac i drugi gurmanluci. Ruski ministar se odlucio za srpsku pršutu, ražnjiće i ćevape, ali nije hteo da proba šljivovicu, jer, kako je rekao, više voli dunjevaču i pelinkovac.

Medu okupljenima su bili i studenti ruske Vojne akademije, koji uče srpski jezik i koji tokom Igara kao prevodioci pomažu srpskoj delegaciji, pa je Šojgu i njih "preslišao“.

"Kako se na srpskom kaže ''arbuz‘?" pitao je u šali ministar jednu od studentkinja, ali je naš ambasador preduhitrio i rekao "lubenica".

Šojgu je na kraju srpskoj ekipi zahvalio na srpskom jeziku: "Hvala lepo!“

Pošto je obišao sve ekipe, ruski ministar se sa delegacijom povukao u jedan od VIP šatora, ali je ubrzo posle toga našim kuvarima stigla porudžbina da se Šojguu spreme ćevapi. U rekordnom roku bili su ispeceni i posluženi.

foto: Foto printscreen Sputnjik/Olivera Ikodinović

Čvrsta ruka - nikad preterano

U ruskom je narodu je poznat kao guverner Moskovske oblasti, ranije član KPSS, a kasnije u redovima Ujedinjene Rusije, omiljen "jer ima čvrstu ruku – dobro doziranu i nikad preteranu“, kao i zbog sposobnosti da dobro upravlja najtežim situacijama.

Sa njim su u Ministarstvo odbrane Rusije došli i general-pukovnik Valerij Gerasimov, tada komandant Centralne vojne oblasti, koji je preuzeo mesto komandanta Vrhovne komande, te general Arkadij Bašin, koji je s mesta komandanta Zapadne vojne oblasti preuzeo funkciju zamenika ministra odbrane i general-pukovnik Oleg Ostapenko, koji je ostao na dužnosti ratnog vazduhoplovstva i svemirske odbrane.

Kurir.rs

Foto: Fonet-AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ovo su ruski migovi koji će danas biti predstavljeni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track