(VIDEO) NOVINAR OTKRIO ZATVOR SMRTI U RAKI: Ovo je najjezivije mesto na kom sam bio!
Foto: printscreen skaj njuz

HOROR

(VIDEO) NOVINAR OTKRIO ZATVOR SMRTI U RAKI: Ovo je najjezivije mesto na kom sam bio!

Planeta -

U Raki su otkriveni 'zatvori smrti' Islamske države.

Reporter Stjuart Remzi posetio je jezivi zatvorski kompleks u Raki, glavnom gradu Islamske države u Siriji, u kojem je Islamska država mogla da drži hijlade zatvorenika istovremeno.

"U centru Rake nalazi se glavni fudbalski stadion na kom su se nekada slavile sportske pobede a koji je tokom vladavine terorizma Iislamske države postao je sinonim za smrt. Retki su do sada videli ovo mesto. To je najjezivije mesto na kom sam bio.Grupa vojnika rekla mi je da ih pratim kroz ruševine zgrade.

Dok sam se spuštao u dugi tamni hodnik, vojnici su rekli da je to 'zatvor smrti'. Prvi deo bio je za žene. Dole niže nalazio se deo za muškarce. To je bio ogroman kompleks koji može da primi između 500 i 1000 zatvorenika odjednom.

Zatvorske ćelije su različite veličine - neke su velike za smještaj veće grupe zatvorenika, ostale su male komore na nekoliko metara kvadratnih. Jedna je bila kutija za izuzetnu kaznu.

Zatvori su otkriveni pre samo nekoliko dana i bili su vrlo nesigurni dok smo prolazili kroz njih. Vojnici su mi rekli da se držim na čvrstih površina i izbegavam vreće koje leže na podu.

U nekim ćelijama na zidovima bile su ispisane poruke osuđenih upućene njihovim porodicama, zapravo njihov poslednji oproštaj. Jedna velika ćelija bila je rezervisana za borce Islamske državne. Vojnici su mi rekli da su ovde završavali svi koji su pokušali da napuste pustinju ili želeli da napuste ratište.

Na zidovima su bila imena muškaraca iz mnogih zemalja, i ogrebotine na zidu Аbu Saeda al Britnia, Britanca koji je pristupio džihadistima. Datum je 24. februar 2016. godine, a ogrebotine na zidu pokazuju koliko je dugo bio zadržan.

Ako je to bio on, bio je poznat i kao Omar Husein, koji je ranije radio kao čuvar u supermarketu i putovao u Siriju kako bi se pridružio ID 2014. godine. Možda je upravo ovde umro.

foto: Printscreen Youtube

Dok su zatvorenici ispitivani i obrađivani duž hodnika, počinje pravi horor. U jednoj komori ostala su dva metalna kreveta. Tu su zatvorenici bili vezani i mučeni elektrošokom. Ali najgore tek dolazi.

Sledeća su vrata bila vezana za tegove mašina koje su savijale njihova tela unatrag, lomeći im kičmu. U anti-sobi su visili na kukama i bili spaljivani. Zatim bi ih tako izmučene i u agoniji, izvlačili na dnevnu svetlost i stadion i tu ih pogubili. Ovo je najgore mesto u kojem sam ikad bio i najstrašniji zatvor u Islamskoj državi", završava Remzi.

Kurir.rs/Skaj njuz

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track