MISTERIJA O KENEDIJEVOM UBISTVU SE NASTAVLJA: Posle 54 godine ćutanja, otvaraju se tajni dokumenti od kojih strepe i CIA i FBI
Foto: Profimedia

ISTINA JE TAMO NEGDE

MISTERIJA O KENEDIJEVOM UBISTVU SE NASTAVLJA: Posle 54 godine ćutanja, otvaraju se tajni dokumenti od kojih strepe i CIA i FBI

Planeta -

Nijedan čvrst dokaz do sada nije obelodanjen koji uverava da je ubistvo Kenedija kompleksna zavera, što misli čak 60 odsto Amerikanaca. Baš kao što se širom planete, uprkos dugogodišnjem trudu FBI i CIA, sumnja da je Li Harvi Osvald zaista ubio američkog predsednika.

Stoga se objavljivanje preostalih tajnih dokumenata, 26. oktobra, posle 54 godine ćutnje, s nestrpljenjem očekuje, najviše u krugovima istoričara i zagovornika teorija zavere.

Ali, nedostajućih 11 odsto "top sikret" materijala, svedočenja, video zapisa, prepiski, traka prisluškivanih razgovora (od preko pet miliona stranica arhiva)... izgleda neće mnogo pomoći da se slože kockice jedne od najvećih misterija 20. veka.

Kako Kurir saznaje – "tričavih" 1 odsto "krije kritične detalje" koji bi mogli da štete interesima SAD, pa CIA i FBI nisu ni danas spremni da ih plasiraju.

Ujedno, "noge" su dobili pojedini delovi dosijea Osvald (Vol.5), koji je, navodno, šetao od institucije do institucije. Jednostavno su nestali, a da za to niko nije odgovarao!

Džordž Buš stariji potpisao je još 1992. dekret po kojem će krajem 2017. biti skinuta oznaka "top secret" sa svih dokumenata i informacija o atentatu na Kenedija, koji se dogodio 22. novembra 1963. u Dalasu.

foto: Reuters

Naime, Bušova administracija je insistirala da se moraju osporiti teoretičari zavere, misleći prvenstveno na režisera Olivera Stouna, koji je uzburkao javnost filmom "JFK" 1991. Tada je Kongres usvojio zakon koji daje Nacionalnom arhivu rok od 25 godina za objavljivanje dosijea Kenedi.

Veoma intrigira činjenica da je i sam Džordž Buš direktno upleten u igre oko Osvalda! Ipak, hoće li spadati svi dokazi oko toga, kao i do sada, u onih 1 procenat ili će ovaj ”tričavi” postotak još malo skočiti?!

Arhiv je najviše materijala obelodanio letos, a znatiželjnici su, između ostalog, mogli da pročitaju koliko je predsednik zaista patio zbog bolova u leđima, pa čak i sumnje da se intenzivno lečio pušeći marihuanu usred Bele kuće...

"Sad idemo do kraja", obećao je Donald Tramp, rekavši svom prijatelju Rodžeru Stounu da zna da ”Amerikanci vole transparentnost”, ali i da ”niko novim otkrićima neće biti ugrožen jer su ionako svi učesnici pokojni”. Da li je baš tako?

foto: Reuters

Novi materijali trebalo bi da pokažu šta je CIA tačno znala o Li Harvi Osvaldu, s obzirom da ga je dugo pratila pre atentata, o njegovim nerazjašnjenim putovanjima u sovjetsku i kubansku ambasadu u Meksiko Sitiju. I zašto je agencija branila drugima da se detaljnije pozabave slučajem Osvald.

Dokumenta bi mogla da osvetle bolje i rad bivšeg oficira CIA Everet Hauarda Hunta, kome je bilo povereno mnogo tajnih misija i koji je bio obeležen aferom Votergejt. Umro je u 88-oj godini od upale pluća januara ove godine, a pred smrt je sinovima priznao da je ”unaped znao za planove oficira CIA da ubiju Kenedija”.

U njegove reči malo ko sumnja; mnogi stoje iza ocene Ričarda Niksona, kojem je bio šef za prljave trikove u Beloj kući, da je Hunt ”čovek koji je prokleto mnogo znao, pa i o ovome”.

Komade slagalice mogli bi da upotpune i drugi detalji koji ne spadaju u onih 1 odsto, odnosno koji, kako kažu u CIA, ne predstavljaju ”prepoznatljivu štetu”.

Ali, teoretičari zavere, koji ne veruju da je Osvald delovao sam u ubijanju Kenedija, verovatno će biti razočarani, izjavio je Džerald Pozner, autor bestselera "Slučaj je zaključen: L.H. Osvald i ubistvo JFK".

"Svako ko misli da će preostali materijali slučaj okrenuti naopačke i iznenada pokazati da je bilo u Dalasu tri ili četiri atentatora - greši", tvrdi Pozner. A i Lindzi Volters, portparolka Bele kuće, kaže da se ”dokumenti upravo pregledaju kako bi se garantovalo da neće biti rizika”.

foto: Profimedia

Da li će skriveni od očiju javnosti ostati i dokazi da je Kenedijev naslednik, Lindon Džonson, bio uključen u akcije oko atentata?

Rodžer Stoun, koji je pomagao Trampu da pokrene predsedničku kampanju, napisao je knjigu u kojoj je pokazao da je Džonson zaista bio uključen u atentat na Kenedija. To je i sam Tramp tvrdio dok nije postao prvi čovek SAD, kao i da je otac senatora Teda Kruza, Rafael Kruz, hrišćanski propovednik rođen na Kubi, bio saradnik ubice.

Kruz, naravno, tvrdi da je Tramp ”patološki lažov”. Stoun se na ovim tvrdnjama ne zaustavlja.

”Ako CIA ne da sva dokumenta, ja nudim dokaze. Videćete, Li Harvi Osvald je obučen, negovan i stavljen u funkciju CIA”! Verujete li vi u nalaz Vorenove komisije da je Osvald delovao sam? Prvo pokušajte da odgovorite na pitanje koliko još ima skrivenih poglavlja i koliko će ih ostati skriveno? Naravno, i koliko je datoteka ”izgubljeno”, rekao je.

Dakle, bez obzira na obećano otvaranje ”top secret” fajlova - misterija se nastavlja...

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Majka Zorana Marjanovića pobegla od novinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track