ISPOVEST AGENTA NA TAJNOM ZADATKU: Godinama sam živeo sa najopasnijim teroristima kojima su mržnja i zlo svrha života!
Foto: Printscreen Facebook

sprečio dva krvoprolića

ISPOVEST AGENTA NA TAJNOM ZADATKU: Godinama sam živeo sa najopasnijim teroristima kojima su mržnja i zlo svrha života!

Planeta -

Tamer El-Nuri agent FBI-a arapskog porekla koji je proveo godine infiltriran među radikalne islamističke grupe u Americi, uspeo je da spreči najmanje dva masovna teroristička napada u kojima bi stradale stotine ljudi.

El-Nuri je u svojoj knjizi 'Američki radikal', opisao svoja iskustva, i otkrio neke od detalja svog posla. Naravno ovo ime je lažno, a FBI je uradio sve kako bi zaštitio identitet svog agenta.

foto: Profimedia

"Svi ti džihadisti i radikali koji se pojavljuju, svi su oni izgubljene duše", rekao je El-Nuri. "Uhvate se za mržnju, i za zlo koje koje im daje svrhu u životu. Ja sam musliman, i ja sam Amerikanac, i zgrožen sam onim što te životinje rade mojoj domovini dok oskrvnjuju moju religiju", kaže on.

El-Nuri je sin egipatskih imigranata rođen u Americi, a počeo je svoju karijeru kao policajac u Nju Džersiju, dok nije regrutovan u FBI jer su im hitno trebali ljudi koji izvorno govore arapski jezik.

FBI je organizovao 'slučajni susret' El-Nurija s tuniškim imigrantom Činebom Esehaerom, koji je pripremao masovne terorističke napade na teritoriju Sjedinjenih Država, a prvi plan bio je napad na voz Njujork-Toronto.

El-Nuri se Esehaeru predstavio kao bogati Amerikanac arapskog porekla koji je nezadovoljan.

"Ni jedan od mojih lažnih identiteta nije bio daleko od stvarnosti", objasnio je El-Nuri. "Kada putujete po svetu s ekstremistom, i kada provodite dane i nedelje s njima, kada ste iscrpljeni, vaše 'pravo ja' tada izlazi na površinu", dodaje.

"Najteži deo posla bio mi je da uspostavim bliski prijateljski odnos sa njima i bude njihova osoba od poverenja. Moj posao je i da zagrlim zlog čoveka. I naravno, sva zverstva koja su planirali su mi se gadila. Jedini način na koji sam mogao dobro da odradim svoj posao i budem uverljiv je bio da pokušam da se uhvatim za neki delić ljudskosti koji im je ostao... kako lepo razgovara sa svojom majkom, kako se brine za svoje rođake",priča El-Nuri

.

Za vreme puta u Njujork, Esehaer je počeo da planira i budući napad na Tajms skver,- najpoznatiji trg u tom gradu i to za Novu godinu. Kao što je poznato, na tom trgu dočeci Nove godine su među najmasovnijim na svetu.

Na tom putu su posetili i mesto na kojem je nekad bio Svetski trgovački centar, a Esehaer je tada rekao da Americi treba još jedan '11. septembar'.

El-Nuriju je tada pao mrak na oči i umalo se nije razotkrio.

Na kraju je El-Nuri zaustavio sve Esehaerove planove koji je uhapšen 2013. zajedno s Riadom Jaserom, Kanađaninom palestinskog porekla. Obojica su osuđena na doživotnu robiju zahvaljujući dokazima koje je prikupio El-Nuri.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track