(VIDEO) ODMAZDA HAKERA: Na udaru Rusija, Ukrajina, Turska i Nemačka! Virus napao aerodrom i metro!
Foto: Profimedia

ponovo

(VIDEO) ODMAZDA HAKERA: Na udaru Rusija, Ukrajina, Turska i Nemačka! Virus napao aerodrom i metro!

Planeta -

Novi hakerski napad pogodio je danas Ukrajinu i Rusiju četiri meseca od napada "Notpetja" svetskih razmera koji je počeo u te dve zemlje. "Izgleda da smo suočeni s novom epidemijom", saopštila je ruska firma specijalizovana za sajber bezbednost Group-IB.

Nazvan "Bed Rebit" (Bad Rabbit) ovaj sajber virus pojavljuje se na ekranima inficiranih računara sa zahtevom za otkup od 300 dolara u virtuelnom novcu bitkoinu, naveo je taj izvor.

Među žrtvama je nekoliko javnih ustanova i strateških sajtova u Ukrajini kao i ruski mediji, dodaje se u saopštenju te firme. U Ukrajini je hakerskim napadom pogođen aerodrom u južnom gradu Odesi, metro u glavnom gradu Kijevu, rekao je za Frans pres predstavnik za odnose sa javnošću Grupe IB Jevgeni Gukov.

Uprava aerodroma u Odesi je saopštila da je elektronski sistem aerodroma pogođen hakerskim napadom, uz navod da sada radi usporeno. U Kijevu u metrou privremeno je onemogućeno plaćanje bankovnim karticama.

U Rusiji su pogodjena najmanje tri medija, među kojima agencije Interfaks kao i Fontanka.ru, glavni informacioni sajt u Sankt Peterburgu. Ta dva sajta nisu bila dostupna u 17.30 po centralnoevropskom vremenu.

Ruska firma Kasperski Lab, specijalizovana za sajber bezbednost, saopštila je da ovaj hakerski napad nije pogodio samo Rusiju i Ukrajinu već takođe Tursku i Nemačku.

Kasperski je naveo da je najveći broj pogođenih u Rusiji, ali da ima sličnih napada u Ukrajini, Turskoj i Nemačkoj mada u znatno manjem broju. Kako je naveo Kasperski za agenciju Frans pres virus se širi preko inficiranih ruskih sajtova. Krajem juna sajber napad rensomver, izazvan sajber virusom "Notpetja" koji je počeo u Rusiji i Ukrajini pogodio je hiljade računara širom sveta.

Kurir.rs/Beta AFP

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Uništavali milione računara, pravili štetu u milijardama: 5 najrazornijih virusa svih vremena!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track