POČELO RUŠENJE TRAMPA: FBI hapsi njegove ljude zbog šurovanja s Putinom!
Foto: EPA, Reuters, AP

SKANDAL: Političke spletke u Americi

POČELO RUŠENJE TRAMPA: FBI hapsi njegove ljude zbog šurovanja s Putinom!

Planeta -

Robert Mjuler, koji je kao direktor FBI skrivao veze Klintonovih sa Vladimirom Putinom, optužio Pola Manaforta, šefa Trampovog štaba, za zaveru protiv SAD

VAŠINGTON - Pol Manafort, bivši šef izbornog štaba Donalda Trampa, i njegov bivši saradnik Rik Gejts predali su se juče Federalnom istražnom birou (FBI) nakon što su protiv njih podignute optužnice u okviru istrage o vezama američkog predsednika s Rusijom.

Iako nijedna od 12 tačaka optužnice nije povezana sa Trampovom kampanjom, hapšenje se predstavlja kao dokaz veza šefa Bele kuće sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, čime je započet novi pokušaj rušenja američkog predsednika, koji nije po volji establišmentu u Vašingtonu. S druge strane, kako je podsetio lider SAD, nema optužnica protiv njegove rivalke Hilari Klinton, bivše prve dame i državne sekretarke SAD, za koju je dokazano da je Kremlju prepustila kontrolu nad petinom američkog uranijuma, a zauzvrat je Fondaciji Klinton njenog supruga Bila Rusija uplatila milione dolara.

foto: Beta, EPA, Fonet

Uranijum i Kremlj

- Manafort i Gejts su optuženi za zaveru protiv Sjedinjenih Država, zaveru za pranje novca, neregistrovano lobiranje za strane sile, lažne izjave za agenciju FARA, lažne tvrdnje i sedam tačaka neprijavljivanja računa u stranim bankama i finansijskih izveštaja - saopštio je Robert Mjuler, specijalni savetnik koji vodi istragu o vezama Trampa i Putina.

Zanimljivo je da je upravo Mjuler, direktor FBI od 2001. do 2013, skrivao od Kongresa dokaze o mitu i vezama Klintonovih sa Kremljom, kada je Hilari dozvolila da „Rosatom“ preuzme kanadsku kompaniju „Uranijum van“ i 20 odsto američkog uranijuma, a zatim i da ih prodaje SAD.

Tramp je otpustio Manaforta u avgustu 2016, čim je otkriveno da je radio za proruske političare u Ukrajini i bivšeg predsednika te zemlje Viktora Janukoviča.

Na udaru... Donald Tramp, foto: EPA

Otkaz zbog veza

- Izvinite, ali ovo se dešavalo pre mnogo godina, pre nego što je Manafort postao deo kampanje. Ali zašto pokvarena Hilari i demokrate nisu pod istragom? Da naglasim, nije bilo dosluha s Rusima - napisao je Tramp na Tviteru reagujući na optužnice.

Kako javljaju američki mediji, optužnica je povezana sa radom Manaforta i Gejtsa za Janukoviča, što su radili pre priključivanja izbornom štabu, i nema nikakvih indicija o vezama Trampa i Putina. Prema optužnici, kroz njihove račune je prošlo 75 miliona dolara.

Analitičar Sen Haniti

PRODALI AMERIKU RUSIMA

Američki analitičar Sen Haniti nedavno je rekao je da bi Kongres trebalo da prestane da gubi vreme istražujući Trampa i da se posveti istrazi ovog skandala, pa je istraga i započeta:

- Ovo je jedan od najvećih skandala u istoriji. Hilari Klinton i njen muž prodali su Ameriku Rusima, a novac je dolazio do njihove fondacije. Klintonova i Barak Obama su ti koji su sarađivali s Kremljom.

Dobar dil... Hilari i Putin, foto: Beta AP, Profimedia

ŠOK… Veze Klintonovih sa ruskim predsednikom

HILARI I BIL KLINTON ŠUROVALI S PUTINOM

Agenti FBI su još 2009. otkrili da su ruski operativci koristili mito i ucene kako bi postigli kontroverzne sporazume o uranijumu sa SAD, ali to je prikriveno da bi administracija predsednika Baraka Obame te ugovore potpisala. Ruske kompanije pod kontrolom Vladimira Putina dale su milione dolara Fondaciji Klinton bivšeg lidera SAD Bila Klintona kada je njegova supruga Hilari bila na čelu Stejt departmenta, ali i predsedavala Komitetom za strane investicije u SAD, pa su na kraju dobili kontrolu nad čak 20 odsto američkog uranijuma, objavio je pre dve nedelje američki list Hil.

foto: Kurir

SVETI LUKA

foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA U KURIRU Ikona Svetog Luke sa crkvenim kalendarom za 2018. godinu i dodatak Sveti Luka Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetom jevanđelisti i apostolu Luki, u narodu poznatom kao Lučindan.

Tim povodom, dnevne novine Kurir čitaocima daruju dva poklona posvećena ovom značajnom srpskom svecu. Veliki poster sa ikonom Svetog Luke sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara za 2018. godinu, dok su u slavskom dodatku Sveti Luka predstavljeni običaji koji se vezuju za ovu slavu.

U dodatku objavljujemo intervju sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom, koji otkriva kako je njegova porodica slavila slavu za vreme komunizma u rodnom Sarajevu, a kako to radi danas.

Na poslednjoj strani dodatka naći ćete sličicu za slavsku sveću.

Sveti Luka je bio jedan od najcenjenijih lekara i lečio je besplatno. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Na mestu gde je sahranjen dešavala su se mnoga čuda i isceljenja pa se veruje da njegove mošti imaju isceljiteljsku moć.

U narodnom kalendaru Sveti Luka ili Lučindan uzima se kao deobni dan jeseni i zime, posle kojeg počinju hladni, snežni dani...

foto: Kurir

Kurir / E.K.

Foto: Reuters, EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track