LIBANSKI PREDSEDNIK: Izrael će izgubiti sledeći rat s nama!
Foto: Profimedia

Pretnja?

LIBANSKI PREDSEDNIK: Izrael će izgubiti sledeći rat s nama!

Planeta -

Libanski predsednik Mišel Aun upozorio je danas da su svi građani njegove zemlje voljni da se bore protiv Izraela u mogućem budućem ratu i da će ga, ako ga bude, jevrejska država izgubiti.

"Svi Libanci su spremni da se bore protiv Izraela. Da, mi smo mala zemlja, ali smo ponovo uspostavili nacionalno jedinstvo i ujedinjeno ćemo se suprotstaviti svakome ko napada našu zemlju", izjavio je danas Aun za kuvajtski list "Al-Rai".

Predsednik Libana ne misli da će biti rata s Izraelom "jer Izrael ne bi pobedio u tom ratu" u kojem su "svi Libanci spremni da pruže otpor".

On je to rekao svega nekoliko sati pošto su izraelske vazduhoplovne snage navodno pogodile mete u Siriji, a sirijska vojska odgovorila, prenose izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog sve većeg prisustva i gomilanja oružja libanskog proiranskog Hezbolaha, i njegovog sponzora Irana, duž granica Izraela s Libanom i sa Sirijom.

Vaduhoplovne snage Izraela više puta su napadale konvoje oružja iz Sirije, navodno namenjene Hezbolahu.

Izrael uz to nastoji da ojača odbranu protiv te šiitske ekstremističke organizacije, utvrđujući granični zid na severnoj granici s Libanom.

Predsednik libanskog parlamenta Nabih Beri upozorio je u sredu da jačanje tog zida krši libanski suverenitet i izrazio uverenje da bi se trebalo žaliti Ujedinjenim nacijama.

Izraelski mediji navode da je Hezbolah jači od libanske vojske i da ima mandate u vladi i parlamentu.

Izrael veruje da ta organizacija ima oko 25.000 boraca, od kojih je 5.000 prošlo posebnu obuku za borbu protiv Izraela, dok su preostali u rezervnim jedinicima.

Vojska Izraela je poslednji put ratovala protiv Hezbolaha u leto 2006. godine, a taj sukob je trajao više od mesec dana. Hezbolah se hvali da poseduje dronove za napad, protiv-vazdušne odbrambene sisteme, oklopna transportna vozila, čak i tenkove.

Veruje se i da ima raketu tipa "jakhont" kojom može da preti izraelskoj mornarici. Procenjuje se da Hezbolah ima od 100.000 do 150.000 projektila, uglavnom kratkog dometa.

Izraelski zvaničnici misle da bi u eventualnom budućem ratu ta organzacija mogla da ispaljuje više od 1.000 raketa na dan. Vođe Hezbolaha često prete da će napasti Izrael, dok izraelski lideri upozorovaju da u slučaju novog ciklusa neprijateljstava neće praviti razliku između Libana i Hezbolaha.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track