(VIDEO) SVET SE OGREŠIO O OVU MAČKU: Svi znaju pse koji su leteli u svemir, a jedine mace se niko ne seća!?
Foto: Printscreen Youtube

nepravedno zaboravljena

(VIDEO) SVET SE OGREŠIO O OVU MAČKU: Svi znaju pse koji su leteli u svemir, a jedine mace se niko ne seća!?

Planeta -

Jedna od najpoznatijih životinja koja je boravila u svemiru bila je Lajka, pas koji je poslat u orbitu na „Sputnjiku 2“ 1957. godine. Poznati su i psi Belka i Strelka, šimpanza Ham i mnoge druge. Međutim, jedna svemirska putnica je nepravedno ostala u senci pomenutih zvezda.

U pitanju je mala francuska mačka po imenu Feliset.

Francuzi su 1963. godine obučavali 14 mačaka za put u svemir. Obuka je uključivala izloženost jakoj gravitaciji u centrifugama i boravak u komorama za dekompresiju. Tokom testiranja najbolje rezultate je imala maca Feliset, koja je odabrana među mačkama-lutalicama u Parizu.

Njoj su ugrađene elektrode u mozak da bi naučnici mogli da snimaju neuronske impulse, koji su transmitovani na Zemlju tokom leta u svemir.

Dana 18. oktobra 1963. godine, Feliset, koju su u specijalnoj kapsuli ukrcali na istraživačku raketu „Veronik AGI 47“, poletela je.

Orbitalni let je dostigao visinu od 156 km i trajao je 12 minuta, nakon čega je kapsula odvojena od rakete i bezbedno padobranom spuštena nazad na Zemlju zajedno sa Feliset koja je provela pet minuta u bestežinskom stanju.

Feliset je, nažalost, uspavana nekoliko meseci posle povratka kako bi naučnici mogli da proučavaju elektrode koje su joj ugrađene kao i efekte putovanja na njeno telo.

Putovanje u svemir „mace astronauta“ je doprinelo da se utre put savremenom razumevanju letenja i njegovog uticaja na žive organizme. Njena misija je bila uspešna.

Iako je Feliset bila i ostala jedina mačka koja je bila u svemiru, istorija ju je zaboravila. Primila je nekoliko nagrada, a tada su joj pogrešili identitet i tvrdili da je bila mužjak i da se zvala Feliks. Britanac Metju Gui odlučio je da ispravi nepravdu i fasciniran pričom o crno-beloj „maci astronautu“ sakupi novac kako bi joj izgradio spomenik u Parizu. Za samo jedan dan, prikupio je 20 odsto neophodnih sredstava.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Foto Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VA-VA-VA! Kad je zagolicaju, ova maca ispušta urnebesan zvuk!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track