(FOTO) ŠOKANTNI PODACI! EVO KAKVE UŽASNE STVARI JEDU U SEVERNOJ KOREJI: Za siromašne veštačko meso, pica samo za bogataše!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

BORE SE SA SANKCIJAMA

(FOTO) ŠOKANTNI PODACI! EVO KAKVE UŽASNE STVARI JEDU U SEVERNOJ KOREJI: Za siromašne veštačko meso, pica samo za bogataše!

Planeta -

Veštačko meso godinama je korišćeno u Severnoj Koreji kako bi se narod prehranio, a danas je to popularna ulična hrana.

"Injogogi, kako se ova hrana naziva, ranije je korišćena kao zamena za meso", rekao je Čo UI-sung, Severnokoreanac, koji od 2014. živi u Južnoj Koreji i dodao da ga danas ljudi konzumiraju zbog ukusa.

Pravi se od ostataka koji nastaju u procesu pravljenja sojinog ulja, a koji se obično koriste kao hrana za svinje. Njima se dodaju veštačke boje, a zatim se mešaju sa pirinčem. Odozgo se stavlja čili sos.

foto: Reuters

Pjongjang je naveo da ima problema u snabdevanju hranom i da to predstavlja pretnju opstanku. Navodi se i da je loša žetva kukuruza ove godine otežala život ljudima u seoskim područjima, koji nemaju kako da se prehrane.

Pjongjang navodi da 70 odsto Severnokoreanaca i dalje koristi centralni državni sistem distribucije hrane kao glavni izvor. UN navodi da taj sistem obezbeđuje niže količine hrane nego što je to cilj vlade.

foto: Reuters

Međutim, upućeni izvori navode da su privatna tržišta glavni izvor snabdevanja za većinu žitelja ove države.

Pica samo za bogate

Kao i u drugim zemljama, bogataši u Severnoj Koreji imaju širok izbor hrane. Stanovnici glavnog grada mogu naručiti picu u jednom od stotine restorana, od kojih je većina u vlasništvu države.

foto: Reuters

Neki od tih restorana, ranije su bili namenjeni isključivo turistima, ali u poslednje vreme, sve ih češće posećuje i dobrostojeće lokalno stanovništvo.

U jednom italijanskom restoranu, testenina na primer košta 3,50 dolara, a pica se može kupiti za 10 dolara. Ovo je zaista skupo u poređenju sa 0,3 dolara koliko košta kilogram kukuruza ili 0,5 dolara koliko treba platiti za injogogi.

Kurir.rs/ Reuters

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Lizni ga, bejbi! Mislila je da je sladoled, a on joj je uvalio...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track