GOLF DIPLOMATIJA: Tramp u Japanu zapretio Kimu, pa zaigrao partiju s Abeom
Foto: Reuters

TURNEJA

GOLF DIPLOMATIJA: Tramp u Japanu zapretio Kimu, pa zaigrao partiju s Abeom

Planeta -

TOKIO - Donald Tramp, predsednik SAD, započeo je turneju po Aziji posetom Japanu, gde su on i premijer Šinzo Abe odigrali partiju golfa, nastavljajući okršaj s Floride kada je Abe bio u poseti Americi.

- Imali smo živahan razgovor na terenu. Razgovarali smo iskreno i u opšutenoj atmosferi - rekao je Abe, navodeći da je sa Trampom pričao i o „pojedinim teškim pitanjima“.

Ključni saveznik

Dvojica lidera će danas imati formalan sastanak na kom će dominirati pitanje nuklearnog programa Severne Koreje i druga regionalni problemi.

Tramp je po dolasku Japan nazvao „cenjenim partnerom i ključnim saveznikom“. On je sleteo u vazduhoplovnu bazu „Jokota“ u blizini Tokija, nakon posete Perl Harboru.

Sastanak s Putinom

Tramp je na putu za Japan izrazio očekivanje da će razgovarati s Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije, na marginama predstojećeg samita u Vijetnamu, rekavši da želi njegovu pomoć kada je u pitanju kriza sa Severnom Korejom. Tramp i Putin mogli bi da se sastanu u dva navrata tokom azijske turneje američkog predsednika, i to najpre na samitu u Vijetnamu, a kasnije i na Filipinima. Oni su se prethodno sastali u julu na marginama samita G20 u Hamburgu.

E. K.

Foto: Reuters; EPA

foto: EPA

Prve dame u šopingu

MELANIJA GLEDALA BISERE

Dok su im muževi igrali golf, prve dame SAD i Japana razgledale su bisere u ekskluzivnoj tokijskoj trgovinskoj četvrti Ginza. Melaniju Tramp je u radnji „Makimoto“ dočekala Aki Abe. Njih dve pozdravile su se manje formalnim poljupcem u obraz, a ne rukovanjem ili uz naklon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja