(VIDEO) LICEMERJE LIDERA GRUPE U2: Bono poziva na pomoć zemljama Trećeg sveta, a sam ne plaća porez!
Foto: Fonet AP

rajski papiri otkrili

(VIDEO) LICEMERJE LIDERA GRUPE U2: Bono poziva na pomoć zemljama Trećeg sveta, a sam ne plaća porez!

Planeta -

Bono Voks, pevač grupe U2, koristio je kompaniju sa sedištem na Malti da kupi tržni centar u Litvaniji, otkrivaju Rajski papiri.

Ausra centar je kupio za 5,1 miliona funti pre deset godina preko malteške firmi Nude Estejts u kojoj je rok zvezda bio direktor.

Vlasništvo nad trgovačkim centrom kasnije je prebačeno u kompaniju na ostrvu Džersi koji je kao i Mlata destinacija sa niskim porezima. Malteške firme plaćaju porez od samo pet posto. Na Džersiju nema poreza na dobit kompanije, ali ako se on prebacuje u Britaniju ili Irsku porez se plaća.

Portparol Bona Voksa je izjavio za Gardijan: 'Bono je bio pasivan manjinski vlasnik, u Malta Akt Estates Ltd, kompaniji koja je legalno registrovana "

Bonu - čije je pravo ime Pol Hevson - su se ulagivali mnogi svetski lideri jer je godinama pozivao na više pomoći zemljama Trećeg sveta. Kritičari su primetili da je on sam mogao da plati više miliona dolara poreza, da je U2 ostao u njihovoj rodnoj Irskoj.

Umesto toga, bend je prijavljen u Holandiji gde je povoljan poreski režim smanjio plaćanja i maksimizirao profit za bend.

Ali, pre dve godine Bono je rekao da će bend "platili bogatstvo u porezu", i odbacio kritike holandskog ogranka, rekavši da je to "samo jedna od naših kompanija kojih ima mnogo". Bono, 58, je sebi kupio vilu na francuskoj rivijeri, stan na Menhetnu , i veliki dvorac u Dablinu. Ali mu to ne smeta da poziva lidere za pomoć zemljama Trećeg sveta.

Kad je Bono sa svojim bendom nastupao na Glastonburi festivalu 2011. godine, demonstranti su podigli ogromnu zastavu sa porukom 'U pay tax 2 (i ti plati porez)".

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track