RADIJACIJA OZBILJNO POREMETILA ŽIVI SVET: Novo istraživanje u Fukušimi otkrilo zastrašujuće rezultate
Foto: Profimedia

POSLEDICE VELIKE NUKLEARNE KATASTROFE

RADIJACIJA OZBILJNO POREMETILA ŽIVI SVET: Novo istraživanje u Fukušimi otkrilo zastrašujuće rezultate

Planeta -

I dok se stanovništvo polako vraća u oblast Fukušime, radioaktivno zagađenje vazduha i zemlje usled katastrofe u reaktoru nuklearke i danas ostavlja teške posledice na biljke, ljude i životinje.

Nova studija još jednom potvrđuje koliko je opasno radioaktivno zračenje. Veterinar Šiniči Hajama od 2008. pregleda japanske makaki majmune, a u najnovijem eksperimentu proučavao je tela uginulih majmuna iz Fukušime, grada udaljenog oko 70 kilometara od nuklearke Fukušima Daiči.

Rezultate studije uporedio je sa rezultatima ranijih istraživanja majmuna iz iste oblasti sprovedenih pre nego što se u martu 2011. dogodila katastrofa.

Mada je zračenje u samom gradu slabije nego na samom mestu nesreće, na majmunima je uočio zabrinjavajuće promene.

U aktuelnoj studiji iz februara 2017. Hajama i njegovi tim otkrili su da su tela majmuna čiji su roditelji bili izloženi radioaktivnom zračenju manja nego tela primata rođenih pre marta 2011. Pored tela, znatno manji su im i glava i mozak.

Pre tri godine, Hajama je otkrio da majmuni rođeni posle katastrofe imaju znatno manje belih i crvenih krvnih zrnaca, hemoglobina i ćelija koštane srži koje proizvode ove komponente krvi.

foto: AP

Što je u mišićima životinja bilo više radioaktivnog cezijuma (cezijum-137), to su manje belih krvnih zrnaca imali.

"Radili smo ove testove od 2012. do 2017. i nismo primetili nikakvo poboljšanje", rekao je Hajama na predavanju na Univerzitetu u Čikagu.

"Ovo, dakle, nije akutni fenomen. Postao je hroničan, a radioaktivno zračenje moramo uzeti u obzir kao mogući uzrok", dodao je on.

Kurir.rs/Business insider Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track