DANAS SASTANAK MOĆNIKA: Tramp sleteo u Kinu, evo šta će tražiti od Sija
Foto: Reuters, Foto: Reuters

ODMAH POHVALIO KOLEGU

DANAS SASTANAK MOĆNIKA: Tramp sleteo u Kinu, evo šta će tražiti od Sija

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp doputovao je u Kinu, otpočinjući trodnevnu posetu toj zemlji, a visoki zvaničnik Bele kuće izjavio je da će Tramp tražiti da Peking prekine finansijske veze sa Pjongjangom i da podrži sankcije UN protiv Severne Koreje.

Američki predsednik nalazi se na azijskoj turneji u okviru koje je već posetio Japan i Južnu Koreju a u svim razgovorima jedna od glavnih tema je Severna Koreja i njeni nuklearni programi.

foto: Reuters

Trampova adminsitracija vidi Peking kao ključ u kontorlisanju Severne Koreje, koja se oslanja na Kinu za 90 odsto svoje trgovine.

Američki predsednik je prethodno i u obraćanju poslanicima parlamenta Južne Koreje insistirao da Kina prekine sve odnose sa Severnom Korejom, uključujući i ekonomske.

Uoči posete KIini Tramp čestitao predsedniku Si Đinpingu na ponovnom izboru za lidera Komunističke partije.

"Radujem se sastanku sa predsednikom Sijem, koji je upravo izvojevao veliku političku pobedu", napisao je Tramp ranije na Tviteru.

Analitičari smatraju da je Tramp ciljano iskoristio termin "politička pobeda" kako bi privukao Sija za predstojeće razgovore o Severnoj Koreji.

Tramp podilazi Siju kako bi izazvao dobro rasploženje kod njega jer će imati da mu kaže i neke ne bš prijatne stvari, smatra stručnjak za Kinu sa Baptističkog univerziteta u Hong Kongu, Žan Pjer Kabestan, prenosi AFP.

Nakon raskošnih poseta u Japanu i Severnoj Koreji, mediji prenose da će Si organizovati za američkog gosta doček uz počasnu gardu, da će provesti Trampa kroz Zabranjeni grad i prirediti prijem.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Pritajeni Donald, skriveni Tramp: Predsednik SAD "ispaljivao rafale" po Kini, a onda...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track