RAJSKI PAPIRI OTKRILI PREVARU: Ameri kupuju gas od Rusa, pa ga skuplje preprodaju Evropljanima
Foto: Reuters, Foto: Reuters

BIZNIS JE BIZNIS

RAJSKI PAPIRI OTKRILI PREVARU: Ameri kupuju gas od Rusa, pa ga skuplje preprodaju Evropljanima

Planeta -

SAD žele da izguraju Rusiju s energetskog tržišta u EU, otkrivaju Rajski papiri. Ništa novo, osim što je isplivalo da američki brodovi šalju Evropi ruski gas.

Cisterne koje su u vlasništvu američkih energetskih korporacija pune se tečnim prirodnim gasom iz Rusije i dalje idu do terminala Antverp u Belgiji, piše belgijski dnevnik Le Soar.

Sve ovo otkriveno je u sklopu istrage Rajski papiri.

Dokumenti pokazuju da su 4 broda u vlasništvu Navigator holdinga kupila gas od ruske kompanije Sibur. LNG je, navodno, natovaren u ruskoj luci Ust Luga. Papiri otkrivaju da je američki ministar trgovine Vilbur Ros vlasnik 35 odsto udela u Navigatoru, koja je registrovana na Maršalskim ostrvima. Ranije ove godine, ruski predstavnik u EU Vladimir Čižov rekao je da SAD neće moći da zamene ruski gas u EU, čak i ako pokušaju to „na sve načine“. Papiri sada otkrivaju paradoks da EU, koja aktivno gradi nove terminale LNG kako bi smanjila zavisnost od ruskog prirodnog gasa, trenutno i dalje kupuje ruski gas, ali po višoj ceni i tehnički – ne iz Rusije.

"Vašington pokušava da potisne Moskvu sa evropskog tržišta gasa naročito potkopavajući projekat gasovoda Severni tok2 uz sve vrste pravnih odluka, instrumenta i sankcija", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev krajem septembra.

U pravnom smislu, trenutna situacija ne krši međunarodni ili bilo koji drugi zakon, ali rezultati celokupne istrage će pokazati šta će biti epilog za SAD, rekao je stručnjak Međunarodnog instituta za političke studije Vladimir Bruter.

"Američke kompanije su spremne da traže jednokratna rešenja koja im donose neku korist, ali otežavaju poslovanje drugih država. To karakteriše čitav američki pristup trgovini", dodao je. Međutim, nije sasvim jasno kako američke kompanije ne krše američke sankcije tako što posluju sa ruskim energetskim firmama. "Ništa lično, to je samo posao. Amerikanci su kupovali ruski gas, a sada ga prodaju i uzimaju profit. Istovremeno, pokušavaju da Moskvu udalje sa tog energetskog tržišta", rekao je analitičar.

Kurir.rs/ Raša tudej

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja