MASAKR U TEKSASU OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ČINJENICU: Posle Amerikanaca, najviše oružja u kućama drže Srbi!
Foto: Reuters

naoružani do zuba

MASAKR U TEKSASU OTKRIO ZASTRAŠUJUĆU ČINJENICU: Posle Amerikanaca, najviše oružja u kućama drže Srbi!

Planeta -

Poslednji slučaj krvavog masakra u crkvi teksaškog gradića Šuterlend Springsa, u kojem je poluautomatskom puškom naoružani Devin Keli ubio 27 ljudi još je jednom je otvorio pitanje gotovo nekontrolisane nabavke oružja širom SAD, ali i drugih zemalja sveta.

Prema istraživanju Instituta za međunarodne studije iz Ženeve, osim Amerikanaca, koji su tradicionalno na vrhu lestvice naoružanih građana, zapaženo je da ni Evropljani ne zaostaju puno za njima.

Prema podacima iz 2016. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je 88,8 komada oružja na sto stanovnika, a odmah iza Amerikanaca su Srbi koji su imali 58,2 komada različitog naoružanja na sto stanovnika.

U top deset naoružanih nacija našli su se i Švedska (31,6), Urugvaj (31,8), Finska (32), Irak (34,2), Saudijska Arabija (35), Kipar (36,4), Švajcarska (45,7) i Jemen (54,8). Prema istim podacima, Hrvatska je na visokom 26. mestu od 178 država u kojima je sprovedeno istraživanje. Hrvati imaju 21,7 komada oružja na sto stanovnika.

foto: YT Printscreen

Treba imati na umu da se radi o službenim podacima u koje nije uračunato ilegalno posedovanje oružja pa je taj broj sigurno nešto veći. I dok za Irak i Jemen zbog nasilja koje već duži niz godina vlada u tim državama ne čudi podatak da su u prvih deset, kao i za Srbiju gdje postoje “zalihe” od nedavnih ratova ili Sjedinjene Države gde je kultura oružja prisutna od vremena Divljeg zapada, pomalo je iznenađujući broj naoružanih u Švedskoj, Finskoj ili na Cipru.

Od samog broja naoružanih stanovnika više zabrinjava što se u većini država u kojima nema ratnih sukoba oružje koristi uglavnom za sportske i lovačke aktivnosti, zatim za kriminalna. Izuzetak je Amerika u kojoj je broj masovnih ubistava u porastu poslednjih dvadeset i pet godina, s vidljivom eskalacijom u mandatima Baraka Obame.

Naime, od 1981. do 2009. godine u SAD je zabelženo 66 masovnih ubistava (pod masovna ubojstva u SAD-u se uračunavaju oružani incidenti s osam ili više ubijenih osoba), dok je samo od 2009. do 2015. broj masovnih ubistava skočio na 162. Da stvar bude gora, sličan trend nastavio se i u mandatu Donalda Trampa koji i dalje kao glavni uzrok ovakvih masakara vidi u “poremećenim mozgovima”.

Dok se mnoge države protive, Njujork je prvi koji je još 2013. godine doneo strogi zakon o nabaci oružja, i to posle masakra u osnovnoj školi "Sandi Huk". U Njujorku je potpuno zabranjena prodaja automatskog i drugog vojnog naoružanja, i pristup oružju psihički poremećenim osobama, i onima koji su pretili drugima.

Moćno Nacionalno udruženje vlasnika oružja na čelu s Vejnom Lapjerom glavna je prepreka strožih zakona u SAD-u. Samo 2015. godine potrošili su više od 20 miliona dolara na lobiranje i priloge za razne političke kampanje u SAD-u. Lovačka i sportska društva u EU takođe se protive strožim zakonima i za lobiranje troše oko 10.000 eura godišnje.

Kurir.rs/večernji.hr

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je policija otkrila ubicu vlasnika pekare iz Beograda?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track