(VIDEO) DA LI BISTE SE PROVOZALI LETEĆIM TAKSIJEM? Stiže već 2020. a ovako izgleda jedan let u njemu
Foto: YT Printscreen

Leti, leti Taksi!

(VIDEO) DA LI BISTE SE PROVOZALI LETEĆIM TAKSIJEM? Stiže već 2020. a ovako izgleda jedan let u njemu

Planeta -

Leteći automobili sve su bliži stvarnosti, a Uber je u sredu otkrio kako planiraju da svoju futurističku viziju letećih taksija dovedu na nebo Los Anđelesa već za tri godine.

Dok su danas leteći taksiji i automobili uglavnom rezervirani za filmska platna i hitove poput Blejdranera, Uber je samo jedna od kompanija koje rade na razvoju letelica koje bi kroz par godina mogle širom sveta da prevoze putnike.

Uberov Džef Holden u sredu je na Veb Samitu u Lisabonu otkrio da će oni testirati mrežu svojih letelica na električni pogon u Kaliforniji da bi na taj način pokušali da pomognu u smanjenju ogromnih saobraćajnih problema Los Anđelesa. Isto tako predviđaju i da će UberEr, kako će se zvati nova usluga, imati veliki broj korisnika do 2028. i Olimpijskih igara u Los Anđelesu. Tako prognoziraju da bi vožnja koja sada traje sat i po, uz UberEr mogla da traje manje od pola sata.

Slične testove su ranije najavili i za Dalas i Dubai, a leteći automobili deo su projekta koji se naziva Uber Elevejt. Kroz njega Uber želi da svoju uslugu primeni na letelice s vertikalnim (VTOL) poletanjem, a zamisao je da bi za koju godinu putnici mogli da podele vožnju u letelici kao što danas dele taksi.

Na tom putu stoje im i brojne prepreke, od regulative do izgradnje samih letelica i cele mreže. Rade na nekoliko konceptnih rešenja, a najnoviji partner im je i NASA. S njima bi trebalo da izgrade sistem saobraćajne kontrole koji će upravljati ovakvim letelicama.

Tu je i kompanija koja će im praviti 'stanice' za letelice. Ali, uprkos pravnim i tehničkim izazovima za VTOL letelice, broj kompanija koje rade na razvoju letećih taksija sve je veći. Tu su tako divovi poput Boinga i Erbusa, ali i brojni startupi poput Liliuma i Aeromobila.

(Kurir.rs/24sata.hr)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track