CEO SVET PRATI SUSRET DVA MOĆNIKA: Kina je Trampu spremila najdeblji crveni tepih ikada, ali i tu ima jedna caka
Foto: Reuters

PREDSEDNIK SAD NA TURNEJI

CEO SVET PRATI SUSRET DVA MOĆNIKA: Kina je Trampu spremila najdeblji crveni tepih ikada, ali i tu ima jedna caka

Planeta -

Tačno godinu dana posle stupanja na dužnost predsednika SAD, Donald Tramp će u Kini biti dočekan na poseban način, biće to "državni prijem plus". Ali, čini se da u prvom planu ipak nije Tramp već Si Đinping.

U kineskim medijima već danima se spekuliše o tome kako će Kina da dočeka američkog predsednika i koja politička simbolika bi mogla da bude povezana s dolaskom Trampa u Peking. Njega ovih dana često najavljuju kao "prvog stranog državnog šefa koji posećuje Kinu nakon 19. kongresa Komunističke partije".

Taj kongres održan je nedavno i protekao je u znaku konsolidovanja moći državnog i partijskog šefa Sija Đinpinga.

foto: AP

Doček Trampa trebalo bi praktično da bude - nastavak kongresa: "Siju će biti važno da Kina i SAD tokom susreta budu predstavljene kao ravnopravni partneri", prenosi DW.

"Američka strana će pak pokušati da spreči da se pojave asocijacije poput 'G-samit' SAD i Kine, odnosno opise poput 'sastanak dva najmoćnija lidera'", objašnjava za DW Pol Henl, direktor Centra Karnegie-Sinhua sa pekinškog Univerziteta Sinhua.

foto: Reuters

I Robert Deli smatra da je za kinesko rukovodstvo najvažnije da pošalje signal koji Komunistička partija ionako šalje narodu: da je Si veličanstven, a i da je Kina pod njegovim rukovodstvom takođe veličanstvena.

Debeli crveni tepih

Direktor Kisindžerovog instituta za američko-kineske odnose u Centru Vilson dodaje: "Crveni tepih koji je Kina pripremila za Trampa, biće i širi i deblji od bilo kog tepiha kojim je ikada kročio neki američki predsednik. Kineski lideri veruju da će time da ugode Trampu kako bi onda s njim mogli da manipulišu.

Drugim rečima, oni se ne boje Trampa i smatraju da je on "tigar od papira".

I zaista, Kina je manje od mesec dana nakon što je Tramp preuzeo dužnost, ukinula zabranu kritikovanja američkog predsednika u medijima, odnosno dozvolila da predsednik bude i na meti satire. Savetnik u kineskoj vladi Ši Jinhong, Trampa je u jednom intervjuu za "Njujork tajms" nazvao upravo "tigar od papira".

Na dnevnom redu Severna Koreja

Neposredno uoči Trampovog polaska na put, Ši je ocenio da su očekivanja američkog predsednika bezgranična.

"On se nada znatnim ekonomskim ustupcima kineske strane. Od turneje po drugim azijskim zemljama očekuje dve stvari: saveznici bi, s obzirom na Severnu Koreju, trebalo čvršće da se pridržavaju kursa SAD, a te posete bi istovremeno trebalo i da na duži rok smanje kineski politički uticaj", kaže direktor Centra za američke studije na Univerzitetu Renmin.

foto: Reuters

Te druge azijske zemlje su Japan, Južna Koreja, Vijetnam i Filipini. Pet zemalja za 12 dana - Kina je treća stanica na prvoj Trampovoj azijskoj turneji. Ali u Pekingu neće biti mnogo vremena za intenzivne razgovore, Tramp jednostavno ima mnogo zakazanih sastanaka tokom turneje. Šef Bele kuće će se na sastanku sa Sijem zauzeti za povećanje pritiska na Severnu Koreju, kaže Ši Jinhong.

"Može se računati sa zaoštravanjem kineskih sankcija, ali Peking ne želi da u potpunosti prekine trgovinske odnose sa Severnom Korejom i zato će samo delimično da sarađuje, tako da će konflikt i ubuduće postojati", kaže.

foto: Profimedia

Trgovina

Osim konflikta sa Severnom Korejom, na dnevnom redu je i trgovina. Neposredno uoči Trampovog polaska u Aziju, Kina je američkom predsedniku - osim državne posete "specijalne vrste" - obećala i veći stepen otvaranja tržišta. Posmatrači ipak smatraju da te najave nemaju preveliki značaj, s obzirom na to da ih je bilo i u prošlosti i da se američke firme i dalje žale na diskriminaciju u odnosu na njihove kineske tržišne konkurente.

Američka trgovinska komora u Kini kritikuje Trampovu posetu i smatra da on nije dovoljno dobro pripremljen. Za sastanak Trampa i Sija malo toga je pripemljeno kada je reč o ekonomiji, žali se šef Komore u Pekingu Vilijem Zerit. On naglašava da mu nije poznata konkretna Trampova strategija kojoj bi cilj bio napredak u pregovorima oko trgovine.

foto: EPA

Pol Henle, bivši direktor Odeljenja za pitanja vezana za Kinu u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost, smatra da "Tramp mora da iskoristi svoj lični odnos i veze sa Sijem koje je izgradio tokom telefonskih razgovora, sastanaka i mnogo pohvala na Tviteru i televiziji - kako bi ostvario svoje ciljeve.

foto: AP

" Nakon prvog susreta sa Sijem u aprilu na Floridi, Tramp je rekao da se među njima dvojicom "razvilo prijateljstvo". Tokom predizborne kampanje Tramp je izjavljivao da Kina nepoštenom trgovinskom praksom "siluje" SAD, a Sija Đinpinga je nazvao "monetarnim manipulatorom". U međuvremenu se ton promenio. Nakon što je Si proteklog meseca na kongresu Komunističke partije reizabran, Tramp mu je čestitao.

foto: AP

Tramp i Si u međunarodnim očima

Neki značajniji rezultati sa sastanka se ipak ne očekuju. Stručnjaci kažu da je mnogo važnije ono što će se dogoditi nakon putovanja. Dobar poznavalac Kine Robert Deli kaže da je ključno pitanje da li će Tramp ipak predstaviti strateški plan za Kinu i severoistočnu Aziju. Prema Delijevom mišljenju, najvažnija publika tog sastanka ne nalazi se ni u Kini, niti u SAD. To su, smatra, prvenstveno političke vođe, kreatori javnog mnjenja i ljudi u celom svetu koji će porediti lidere dveju supersila: "I postaviti pitanje: koja zemlja će u budućnosti biti snažnija?"

foto: Reuters

Dok kineski državni list "Global tajms" Trampov dolazak naziva "posetom od izvanrednog značaja u važnom trenutku", korisnike interneta pre svega interesuje hoće li Tramp u Kini moći da se bavi i svojom omiljenom zanimacijom - tvitovanjem. U Kini je Tviter naime blokiran.

Kineski mediji: Oprezno sa SAD

Kina i SAD imaju zajedničke interese, ali odnosu dveju zemalja se mora oprezno pristupiti, pišu kineski državni mediji u trenutku kad u njihovj zemlji boravi američki predsednik Donald Tramp.

Severna Koreja i trgovina glavne su teme na Trampovoj turneji kroz Aziju, a očekuje se da će Tramp tražiti od kineskog predsednika Si Đinpinga da uradi više kako bi zaustavio nuklearne i raketne programe Severne Koreje.

foto: Reuters

Zvanično glasilo Komunističke partije "Pipl`s dejli" navodi u komentaru da kako Kina postaje jača, neće ponavljati "staromodno razmišljanje igre "nulte sume" u odnosima, ali će raditi sa SAD na izgradnji međusobno profitabilne veze bez konflikta", prenosi Rojters.

"Shvatanjem da je denuklearizacija i očuvanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu, Kina i SAD imaju zajednički interes", navodi se u tekstu.

Kurir.rs/DW

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track