(VIDEO) KALIFAT PRED POTPUNIM RASPADOM: Sirijska vojska proglasila pobedu, džihadisti se predali ili pobegli
Foto: Youtube/Printscreen

posle 3 godine pakla

(VIDEO) KALIFAT PRED POTPUNIM RASPADOM: Sirijska vojska proglasila pobedu, džihadisti se predali ili pobegli

Planeta -

Sirijska vojska je danas proglasila pobedu nad Islamskom državom, otkrivši da je skoro osvojila poslednji grad pod kontrolom džihadista u toj državi, čime je propao trogodišnji samoprozvani kalifat te fundamentalističke grupe.

Sirijska vojska i njeni saveznici i dalje se bore protiv Islamske države u pustinjskom području u blizini Abu Kamala, poslednjeg grada koga militanti drže u Siriji, u blizini iračke granice.

Osvajanje tog grada završiće eru vladavine IS-a nad kalifatom proglašenim 2014. na teritoriji Iraka i Sirije pod čijim su represivnim strukturama stradali milioni ljudi.

Uprkos tome što su ove godine gradovi pod kontrolom IS-a žestoko branjeni u svakoj ulici i zgradi, završni kolaps je došao brzinom svetlosti.

Umesto da se bore do smrti kao dosad, mnogi od poslednjih boraca u dolini Eufrata i u selima na granici između Iraka i Sirije su se predali.

"Još ima boraca, ali ih je malo. Mali ih je broj, to je sve što mogu reći", rekao je zapovednik sirijske vojske o preostalim militantima u blizini Abu Kamala.

"Neki su ubijeni, a neki su pobegli. Otišli su prema istočnim ili zapadnim selima", dodao je.

Sudbina poslednjih fundamentalističkih zapovednika i dalje je nepoznata. Verovatno su ubijeni prilikom bombardovanja ili u bici, privedeni su, ali nisu identifikovani, ili su se sakrili u dugo pripremana skloništa gde planiraju nove pobune.

Mosul, drugi najveći irački grad, pao je u julu nakon devet meseci borbe. Raka, sirijska prestonica IS-a, oslobođena je nakon četiri meseca borbe u oktobru.

Ipak, sve snage uključene u borbe u Siriji i Iraku očekuju novi nivo gerilskog ratovanja, taktiku za koju su militanti već pokazali da su sposobni u obe države.

Zapadni zvaničnici upozoravaju i da gubitak teritorija ne znači da će se završiti napadi "vukova samotnjaka" vatrenim oružjem, noževima ili kamionima koji se zabijaju u civile.

Bagdadijevo proglašenje kalifata 2014. započelo je novu eru džihadističkih ambicija. Umesto strategije Al Kaide koja je koristila napade na zapadne ciljeve kako bi podstakla islamističku revoluciju, ovaj pokret je odlučio da osnuje novu državu.

foto: Reuters

To je dovelo do snažnijeg regrutovanja džihadista, a privučen je veliki broj mladih muslimana koji su emigrirali u taj utopijski kalifat glorifikovan u propagandnim filmovima.

Vođstvo Islamske države uključivalo je bivše pripadnike iračke vojske koji su dobro znali kako da vode državu. Izdavali su dokumente, kovali novac i uspostavili policijske snage.

foto: Youtube/Printscreen

Za razliku od prethodnih džihadističkih pokreta koji su se oslanjali na donacije simpatizera, IS je zbog posedovanja teritorija pod svojom kontrolom imao pravu ekonomiju, pa su se izvozili nafta i poljoprivredni proizvodi, skupljao porez i ilegalno prodavali ukradeni antikviteti.

Džihadisti su zatvarali i mučili strance, tražili otkup za njihovo oslobađanje. Državljane onih zemalja koje nisu htele da plate ubijali su u grotesknim snimcima koje su objavljivane na internetu.

Međutim, broj ljudi ubijenih na taj način neporediv je prema velikom broju Sirijaca i Iračana koje je Islamska država ubila zbog njihovog ponašanja, reči, seksualnosti, religije, etniciteta ili pripadnosti plemenu. Žive su ih palili, odrubljivali im glave i bacali s krovova.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track