(VIDEO) OVO MOŽE DA ZAPALI ARAPSKO BURE BARUTA: Otkriveno čija je raketa ispaljena na saudijsku prestonicu!
Foto: Printscreen Facebook

saznanja SAD

(VIDEO) OVO MOŽE DA ZAPALI ARAPSKO BURE BARUTA: Otkriveno čija je raketa ispaljena na saudijsku prestonicu!

Planeta -

Raketa jemenskih Huta, koja je pala kod prestonice Saudijske Arabije, Rijada, poreklom je iz Irana i ima iranske oznake, izjavio je danas zvaničnik američkih vazduhoplovnih snaga general Džefri Harigen.

On je rekao da vlasti istražuju kako je raketa prokrijumčarena u Jemen, kada koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom kontrolišu vazdušni prostor, luke i kopnene granice, preneo je AP. Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je ranije da raketa jemenskih Huta koja je pala kod Rijada predstavlja reakciju na, kako je naveo, saudijsku agresiju.

Iran je prethodno odbacio optužbe saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salamana koji tvrdi da je pokrenuo "direktnu vojnu agresiju" nakon što su protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koju je na Rijad ispalila milicija Huta koja kontroliše velike delove susednog Jemena.

Iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je u telefonskom razgovoru sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom da su "optužbe saudijskih zvaničnika suprotne realnosti", izjavio je portparol britanskog Forin ofisa, a preneo AFP.

U isto vreme saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salaman izjavio je da je to što Iran snabdeva raketama jemensku miliciju akt "direktne vojne agresije", koji bi mogao da bude i "akt rata", izvestili su danas državni mediji te zemlje.

Njegova izjava objavljena je nakon što su snage protivvazdušne odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koju je na Rijad ispalila milicija Huta koja kontroliše velike delove susednog Jemena.

Agencija podseća da je Iran odbacio kao "neodgovorne i provokativne" optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom koja je ispaljena iz Jemena na Rijad.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Istražitelji otkrivaju: Evo zašto se staklorezac nije otarasio tela ubijenog vlasnika pekare?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track