ZBOG TOGA SE LED UBRZANO TOPI: Nešto čudno se dešava na Antarktiku, a dolazi iznutra!
Foto: Reuters

NAUČNICI ZBUNJENI

ZBOG TOGA SE LED UBRZANO TOPI: Nešto čudno se dešava na Antarktiku, a dolazi iznutra!

Planeta -

Američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pronašla izvor čudne toplote duboko ispod Antarktika, zbog koje se ledeni kontinent ubrzano topi.

Pre oko 30 godina, naučnik Univerziteta u Koloradu saopštio je da možda postoji nešto više od vrele stene u omotaču Zemljinog jezgra i to u regiji poznatog kao Zemlja Meri Berd. Ta pretpostavka pomogla je da se objasne neke čudne pojave na ledu, poput vulkanskih aktivnosti.

U nekim delovima sveta, vrele stene uzdižu se iz Zemljinog omotača, a onda šire ispod kore, zbog čega se tlo izdiže. Takve pojave karakteristične su za Havaje i Jeloustoun, koji beleže jaku geotermalnu aktivnost, uprkos tome što su daleko od ivica tektonskih ploča.

foto: Reuters

Međutim, neverovatna je činjenica da se nalaze i ispod večnog leda.

"Mislila sam da je to luda ideja", rekla je Helen Serousi iz NASA JTL laboratorije, koja je vođa nove studije. "Nisam uvidela kako bismo mogli da imamo tako veliku količinu toplote, a da se led na površini zadrži", kaže.

foto: Reuters

Tim je sada napravio numerički model geotermalne aktivnosti, kako bi ispitao neobične pojave na Zemlji Meri Berd, uključujući i velike reke, koje se javljaju ispod površine leda, kao i jezera na čvrstom tlu.

Utvrdili su da duboko u utrobi Zemlje na ovom mestu postoji jak izvor pritiska i toplote, koji je formiran pre između 50 i 110 miliona godina, mnogo pre nego što je Antarktik okovan ledom.

Kurir.rs/Independent Foto: Reuters/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Zemun pod ledom iz vazduha

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track