(FOTO, VIDEO) NE SMIRUJE SE KATALONIJA: 750.000 na ulicama zbog uhapšenih lidera, a usred haosa stiže premijer Španije!
Foto: EPA, Foto: EPA

BURNO

(FOTO, VIDEO) NE SMIRUJE SE KATALONIJA: 750.000 na ulicama zbog uhapšenih lidera, a usred haosa stiže premijer Španije!

Planeta -

Španski premijer Marijano Rahoj planira danas da poseti Kataloniju prvi put od uvođenja direktne vlasti Madrida nad tim regionom.

Rahoj je raspisao regionalne izbore za 21. decembar i prisustovaće predizbornom mitingu na kojem se nada da će ubediti glasače u korist ostanka u okviru Španije.

1 / 10 Foto: EPA

Ustavni sud Španije doneo je odluku da je referendum koji je održan 1. oktobra ilegalan. Poslanici regionalnog parlamenta Katalonije glasali su velikom većinom 27. oktobra za proglašenje nezavisnosti nakon što je na zabranjenom referendumu pobedila opcija za otcepljenje od Španije.

foto: EPA

Barselona: Demonstranti traže oslobađanje katalonskih lidera

Oko 750.000 pristalica nezavisnosti Katalonije okupilo se u subotu u centru Barselone tražeći oslobađanje pritvorenih katalonskih lidera.

Osam bivših članova raspuštene katalonske vlade i dvojica aktivista nalaze se u pritvoru dok traje istraga o njihovoj navodnoj ulozi u promovisanju nelegalnog proglašenja nezavisnosti prošlog meseca.

Noseći žute trake na reverima kako bi iskazali podršku, demonstranti su bili ispunili celu Aveniju Marina koja vodi od plaže do čuvene crkve Sagrada familija, dok su članovi porodica uhapšenih katalonskih lidera držali govore.

Marš su organizovale dve vodeće separatističke grupe pod sloganom "Sloboda za političke zatvorenike". Policija Barselone saopštila je da se okupilo oko 750.000 ljudi od kojih su mnogi došli iz drugih delova Katalonije, prenosi Rojters.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track