(VIDEO) UDARNA PESNICA UKRAJINSKIH NEONACISTA JAČA: Ne gledaju na nacionalnost, u bataljon Azov ulazi sve više Evropljana
Foto: Youtube screenshot/Sturmberiht

sumanuto

(VIDEO) UDARNA PESNICA UKRAJINSKIH NEONACISTA JAČA: Ne gledaju na nacionalnost, u bataljon Azov ulazi sve više Evropljana

Planeta -

Neonacistički bataljon "Azov" ukrajinskih oružanih snaga sve je popularniji u Evropi, posebno u Nemačkoj i sada se više od 2.500 stranih plaćenika bori u njihovom sastavu na istoku Ukrajine, što je trostruko više nego 2014. godine, piše nemački dnevnik "Špigl".

Prema pisanju lista, pripadnici bataljona "Azov" dele letke za regrutaciju novih članova na neonacističkim mitinzima širom Evrope.

"Sve ukazuje na to da je njihova reklamna kampanja efikasna jer se sve više plaćenika pridružuje kako bi spasili Evropu od izumiranja", piše magazin.

Leci su navodno podeljeni među posetiocima rok-festivala u Temaru u nemačkoj pokrajini Tiringiji. Na fotogradijama su neonacisti u uniformama i oznakama "Azova".

Posle puča 2014. godine militanti iz bataljona "Azov" su se organizovali i ušli su u sastav ukrajinske Nacionalne garde i bore se u samoproklamovanim republikama Donjeck i Lugansk.

Jedinicu je osnovao lider pokreta "Ukrajinski patriot" Andrej Biolecki, koji je u nacionalističkim krugovima poznat i po nadimku "Beli vođa".

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pokušao je da bataljon "Azov" uvrsti u program obuke koju vode jedinice američke vojske na zapadu Ukrajine, ali je 2015. godine Predstavnički dom SAD jednoglasno usvojio nacrt zakona kojim se zabranjuje obuka i naoružavanje ove grupacije.

U tekstu se navodi da je bataljon "otvoreno neonacistički" i fašistički" i američkim instruktorima se zabranjuje da ih obučavaju ili naoružavaju.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track