POBEDA U DRUGOM KRUGU: Borut Pahor ponovo predsednik Slovenije
Foto: AP

osvojio Drugi mandat

POBEDA U DRUGOM KRUGU: Borut Pahor ponovo predsednik Slovenije

Planeta -

On je na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova osvojio 53,64 odsto glasova, saopštila je slovenačka izborna komiisija

LJUBLJANA - Slovenački predsednik Borut Pahor osvojio je u drugom krugu predsedničkih izbora svoj drugi predsednički mandat.

On je na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova osvojio 53,64 odsto glasova, saopštila je slovenačka izborna komiisija.

Njegov protivnik, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dobio je 46,36 odsto glasova i priznao poraz, prenose slovenački mediji.

Slovenački predsednik Borut Pahor je večeras, u prvom obraćanju pošto je odneo pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora, zahvalio glasačima na "veri u demokratiju" obećavši da će dati sve od sebe kako bi i oni koji danas nisu glasali "verovali u demokratiju".

"Poruka ovih izbora glasi da pobeđuju političke snage koje ujedinjuju", rekao je Pahor, prenosi STA.

On je, takođe, poručio da će biti predsednik svih Slovenaca i da će češće govoriti o važnim pitanjima.

Pahor, koji je u danas održanom drugom krugu osvojio 53 odsto glasova, čestitao je svom protivkandidatu, gradonačelniku Kamnika Marjanu Šarecu, na osvojenih skoro 47 odsto glasova, ocenivši da je to veoma dobar rezultat koji zaslužuje aplauz, navodi slovenačka agencija.

U međuvremenu, Šarec je priznao poraz i čestitao Pahoru, ali je rekao da njegov uspeh kao relativnog novajlije u političkim vodama pokazuje da slovenački građani žele promene, prenosi AP.

"Ponosan san što sam imao priliku da se trkam sa prvom ligom. Moj rezultat je dobar i govori sam za sebe", zaključio je Šarec.

ČESTITKA VUČIĆA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras čestitku predsedniku Slovenije Borutu Pahoru povodom pobede na predsedničkim izborima i istakao da Srbija visoko ceni nesebičnu podršku koju joj Slovenija pruža na evropskom putu.

"Uveren sam da Vam veliko poverenje građana Vaše zemlje daje snažnu volju da nastavite da ih vodite čvrsto utemeljenim putem uspeha i daljeg napretka", naveo je Vučić u čestitki Pahoru.

On je naglasio da Srbija visoko ceni nesebičnu podršku Slovenije na evropskom putu, kao i svim naporima koje ulažemo u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti.

Zato iskreno cenimo Proces Brdo – Brioni i u njemu aktivno učestvujemo. Budite uvereni da će Srbija ostati prijatelj i pouzdan partner Slovenije, istakao je Vučić.

On je u čestitki izrazio nadu da će dobre političke odnose pratiti još bolje ekonomske veze i saradnja u svim drugim oblastima, na dobrobit građana dveju zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track