MEDVEDEV: Odnosi Rusije i SAD su toliko loši da ne znam s čim bi ih uporedio
Foto: AP

Na najnižoj tački

MEDVEDEV: Odnosi Rusije i SAD su toliko loši da ne znam s čim bi ih uporedio

Planeta -

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da odnosi Rusije i SAD degradiraju i nalaze se na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija.

„Uprkos kontaktima, prilike da razgovaramo o nekim pitanjima, naši odnosi nazaduju iz dana u dan. Oni su na najnižoj tački za poslednjih nekoliko decenija. Ja čak ni ne znam sa čime to da uporedim“, rekao je Medvedev obraćajući se predstavnicima medije u Manili u okviru samita ASEAN-a.

Medvedev je dodao da SAD, uvodeći sankcije Rusiji, proglašavaju Rusiju ne samo svojim protivnicima, već i neprijateljima.

„Dobro se sećam situacije koja je bila u našim odnosima krajem 70-tih-početkom 80-ih. Iskreno govoreći, nisam siguran da su naši odnosi bili gori. Zato što nije bilo zakona koji se nazivaju zakoni o uvođenju sankcija protiv država koje su neprijatelji Sjedinjenih Američkih Država. Trenutno je na snazi takav zakon“, rekao je Medvedev.

„SAD nas pozivaju da aktivno sarađujemo na brojnim najtežim problemima u svetu: borbi protiv terorizma ili rešavanju situacije na Korejskom poluostrvu. A sa druge strane, takvim odlukama (sankcijama) nas vrlo nedvosmisleno objavljuju ne samo svojim protivnicima, već i svojim neprijateljima. To je u najmanju ruku nedosledan stav“, naglasio je Medvedev.

Medvedev je dodao da je za večerom u čast 50. godišnjice ASEAN-a razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i rekao da je on otvoren i dobronameran čovek i da sa njim može da se razgovara o različitim temama.

„Prvi put sam se sreo na ovakvom događaju sa aktuelnim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država. Razgovarali smo tokom večere organizovane u čast 50. godišnjice ASEAN-a. Predsednik Donald Tramp praktično je sedeo pored mene. Uspeli smo da porazgovaramo“, rekao je Medvedev na konferenciji za medije.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track