UHAPŠEN HRVAT DŽIHADISTA: Milutin Jakovljević (27) planirao atentate i vrbovao ratnike za ID!
Foto: Printscreen, Facebook, Profimedia

akcija francusko-švajcarske policije

UHAPŠEN HRVAT DŽIHADISTA: Milutin Jakovljević (27) planirao atentate i vrbovao ratnike za ID!

Planeta -

Zajedničkom akcijom francusko-švajcarske policije uhapšeno je deset ljudi u osumnjičenih da su planirali atentate u Francuskoj

Među njima je švajcarski državljanin, poreklom bosanski Hrvat Milutin Jakovljević koji je na internetu indoktrinirao mlade za džihad, piše francuski nedeljnik Journal du dimanche (JDD). Policija je većinu grupe uhapsila na području Pariza. Jakovljević, koji se putem šifriranog portala povezivao sa potencijalnim budućim džihadističkim borcima uhapšen je u opštini na švajcarskoj granici.

Francuska policija uhapšene je nazvala "tempiranim bombama". U operaciji nije pronađeno nikakvo oružje, ali su trojica uhapšenih priznala da su "pristalice" Islamske države i rekli da su bili spremni da izvedu napad u Francuskoj.

Jakovljević (27) je švajcarski državljanin, prijavljen u Lozani gde živi sa Kolumbijkom (23) koja je takođe uhapšena u sklopu antiterorističke policijske operacije. Pod imenom Abdal Muhajmin Al-Bosnia bio je, kao i ostali uhapšeni, vrlo aktivan na društvenim mrežama i "upostavio je kontakte s pojedincima u Francuskoj", rekao je sudski izvor.

Sumnjiči se da je igrao centralnu ulogu na Telegramu, šifrovanom portalu koji su pratile obaveštajne službe nekoliko zemalja. Bio je aktivan i na mreži Ansar At-Tavhid, koja ima više od 400 pretplatnika, a među njima su bili Adel Kermiš i Abdel Malik Petiajen, ubica sveštenika Hamela u leto 2016. godine u crkvi Sent Etjen du Ruvre.

Jakovljević se predstavljao kao "imam" i indoktrinirao mlade ljude. Rođen u vreme rata u Bosni i Hercegovini, Jakovljević je kao trogodišnjak stigao u Švajcarsku s majkom i mlađim bratom. Pre nego što je prešao u islam 2014. i ubrzo radikalizovao, negovao je izgled repera i služio se pseudonimom "Malakof", o čemu postoje tragovi na internetu.

S mladim ljudima s kojima je uspostavljao veze Jakovljević je "razgovarao o izvođenju nasilnih akcija", ali su one bile nedefinisane. Jedan od njegovih kontakata je 13-godišnji dečak priveden 20. juna u Francuskoj koji se pripremao za napad nožem.

Policija je otkrila da je bosanski Hrvat bio u kontaktu sa barem jednim džihadistom koji se borio u iračko-sirijskoj zoni, a poreklom takođe sa Balkana. U Francuskoj je uspostavio veze sa radikalizovanom petočlanom grupom poznatom antiterorističkoj policiji.

Pokazalo se da je jedan od njih "širio pretnje francuskog džihadiste Rašida Kasima i objavio njegov testament posle smrti u februaru". Kasima inače smatraju vođom i podstrekačem brojnih operacija izvedenih u ime ID na teritoriji Francuske.

Kurir.rs/express.hr

Foto Printscreen, Facebook, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će otići u zatvor zbog pogibije dvojice muškaraca na auto-putu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track