OBJAVLJENA TAJNA PREPISKA VIKILIKSA I TRAMPOVOG SINA: Džulijan Asanž nudio saradnju u zamenu za ispunjenje ambicioznih zahteva!
Foto: Printscreen Youtube

procurilo

OBJAVLJENA TAJNA PREPISKA VIKILIKSA I TRAMPOVOG SINA: Džulijan Asanž nudio saradnju u zamenu za ispunjenje ambicioznih zahteva!

Planeta -

Vikiliks je sa svog naloga na Tviteru pre ponoći 20. septembra 2016, u vreme zahuktalih predsedničkih izbora, poslao privatnu poruku Donaldu Trampu mlađem, najstarijem sinu prvog čoveka SAD.

"Lansiraće se PAC-ov (Politički akcioni komitet) anti-Tramp sajt putintrump.org. PAC je reciklirani proirački ratni PAC. Pogodili smo lozinku. To je ‘putintramp’. Pogledajte u opisu na sajtu ko je iza toga. Ima li komentara na to?”, napisao je Vikiliks.

Sajt je osnovao Rob Glejser, tehnološki preduzetnik, a finansirala ga je organizacija Progres za SAD. Oko 12 sati kasnije Tramp mlađi je odgovorio Vikiliksu.

“Nezvanično, ne znam ko je to, ali raspitaću se, hvala”, naveo je on.

Ove poruke do kojih je došao Atlantik advokati Trampa mlađeg predali su kongresnim istražiocima. Ona je deo duge, uglavnom jednosmerne, prepiske između predsednikovog sina i Vikiliksa, koja se nastavila do jula ove godine.

Iz poruka se vidi da je Vikiliks, za kog američki obaveštajci veruju da je širio informacije koje je hakovala ruska vlada, aktivno nudio saradnju mlađem Trampu.

Vikiliks je u porukama izneo niz smelih zahteva, tražeći od Trampa povraćaj poreza, odbacivanje rezultata izbora kao nameštenih, i zahtevajući da izabrani predsednik imenuje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, za ambasadora u Sjedinjenim Državama.

Vikiliks je igrao ključnu ulogu u predsedničkoj kampanji. U julu 2016, prvog dana Demokratske nacionalne konvencije, Vikiliks je objavio mejlove ukradene od članova Demokratskog nacionalnog komiteta ranije te godine.

Sat vremen anakon što je Vašington post, 7. oktobra, objavio snimak na kojem se Tramp hvali o seksualnom uznemiravanju žena, Vikiliks je objavio mejlove koje su hakeri ukrali sa ličnog naloga Džona Podesta, menadžera kampanje Hilari Klinton. Nekoliko dana kasnije, 12. oktobra 2016, Vikiliks se u poruci Trampu mlađem zahvalio na “reklami”.

“Hej Donalde, drago mi je što ti i tvoj tata pričate o našoj publikaciji”, napisao je Vikiliks, odnoseći se na govor Donalda Trampa u kojem je rekao: “Ja volim Vikiliks”.

Vikiliks je uputio Trampa mlađeg na link wlsearch.tk, koji će navodno pomoći Trampovim pristalicama da lakše kopaju po ukradenim dokumentima, i dodao da su upravo pustili još dokumenata o Džonu Podesti.

Tramp mlađi nije odgovorio, ali je stariji nakon 15 minuta “tvitovao”: “Veoma slab prenos u nepoštenim medijima neverovatnih informacija Vikiliksa”. Dva dana kasnije, mlađi Tramp je u “tvitu” objavio link

Tramp mlađi više nije odgovarao na poruke Vikiliksa, ali je zato ovaj sajt uvećao svoje zahteve, tražeći prvo da im da dokumente o povraćaju poreza njegovog oca. Potom je insistirao da će osporavanje izbornih rezultata biti dobro za Trampov navodni plan da pokrene medijsku mrežu ako izgubi predsedničku trku. Nakon što je bilo jasno da je Tramp pobedio na izborima, Vikiliks je njegovom sinu poslao kratku poruku: “Vau”.

Poruke su predate Kongresu u okviru istrage o ruskom uplitanju u američku predsedničku kampanju 2016. Američke obaveštajne službe optužuju Kremlj da je uvećavao Trampove šanse za pobedu, rušeći njegovu rivalku na izborima, demokratkinju Hilari Klinton.

Nije jasno šta će istražitelji uraditi sa ovom prepiskom, koja je mali deo među hiljadama dokumenata koje je Tramp mlađi predao advokatima.

Iako je Tramp mlađi uglavnom ignorisao česte poruke od Vikiliksa, povremeno deluje da je radio po njegovim zahtevima. Kad ga je Vikiliks obavestio o sajtu putintrump.org, on se zaista raspitao. On je istog dana obavestio zvaničnike predsedničke kampanje da je primio poruku od Vikiliksa, istakao je Atlantik.

Tramp mlađi, međutim, tokom 10 meseci nije nijednom odbio komunikaciju s Vikiliksom, koji je poznat po objavljivanju ukradenih dokumenata i već je bio posmatran kao izvor koji objavljuje informacije u skladu s ruskim interesima.

Kurir.rs/theatlantic.com

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track