PUTIN S LIDERIMA DONBASA O SPORAZUMU IZ MINSKA: Što pre u razmenu zarobljenika s Ukrajinom
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY

S REČI NA DELA

PUTIN S LIDERIMA DONBASA O SPORAZUMU IZ MINSKA: Što pre u razmenu zarobljenika s Ukrajinom

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je u sredu telefonom sa liderima samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickim, a glavna tema je bila razmena zarobljenika sa Ukrajinom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Oba lidera nepriznatih republika u Donbasu generalno su podržala tu ideju, rekao je Peskov.

foto: AP

Zaharčenko i Plotnicki: Razmena da, ali sve detaljno utanačiti

Putin je sa Zaharčenkom i Plotnickim razgovarao pošto je lider Ukrajinskog izbora - Pokreta za pravo naroda, Viktor Medvedčuk, ranije danas izneo predlog o razmeni zarobljenika između Ukrajine s jedne strane i Donjecka i Luganska s druge strane, uz podršku patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

"Putin im je rekao da podržava Medvedčukov predlog o obimnoj razmeni ljudi koje drže obe strane", naveo je portparol Kremlja i dodao da su i Zaharčenko i Plotnicki su podržali tu inicijativu, ali da su ukazali na potrebu da to pitanje bude dodatno razrađeno sa predstavnicima Ukrajine.

Putin je danas, zajedno sa premijerom Dmitrijem Medvedevim i patrijarhom Kirilom, posetio novoobnovljeni manastir Novi Jerusalim nadomak Moskve i tamo razgovarao sa Medvedčukom.

foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Putin i Medvedčuk u manastiru Novi Jerusalim

Šef ruske države podržao je Medvedčukovu ideju o razmeni zarobljenika između Donjecka i Luganska s jedne strane i Kijeva sa druge, obećavši da će učiniti sve i razgovarati s liderima te dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

Putin je izrazio očekivanje da će taj plan biti brzo realizovan, a Medvedčuk je rekao da je Ukrajina sada spremna da oslobodi 306 ljudi, a da očekuje da Donjeck i Lugansk oslobode 74 ljudi, što bi se, kako je rekao, moglo sprovesti do novogodišnjih i božićnih praznika.

Razmena zarobljenika je jedna od ključnih odredbi Paketa mera za primenu Sporazuma iz Minska, koji takođe predviđa oprost i amnestiju stavljanjem na snagu zakona kojim se zabranjuje progon i krivično kažnjavanje građana zbog događaja u regionu Donbasa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Alexei Nikolsky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track