(FOTO, VIDEO) VELIKI POVRATAK PUTINOVE NEBESKE ZVERI: Rusi ga zovu Beli labud, a Ameri su mu dali zastrašujuće ime!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

OD NJEGA DRHTI ZAPAD

(FOTO, VIDEO) VELIKI POVRATAK PUTINOVE NEBESKE ZVERI: Rusi ga zovu Beli labud, a Ameri su mu dali zastrašujuće ime!

Planeta -

Novoizgrađeni Tupoljev Tu-160M2 teški strateški bomber dugog dometa - prvi od 1992. godine - izvučen je iz hangara dok Rusija nastavlja sa proizvodnjom najvećeg svetskog operativnog bombardera koji NATO naziva Blekdžek.

Novi TU-160, koga u Rusiji zovu "Beli labud", prikazan je u četvrtak u fabrici aviona u Kazanu.

Avion je izgrađen uz pomoć delova koji su uskladišteni još u sovjetskom vremenu, a utvrđeno je da je fabrika kadra da nastavi serijsku proizvodnju legendarnih bombardera.

Bomarder će sada biti podvrgnut testiranju na terenu, pre nego što poleti u februaru 2018. Serijska proizvodnja Tu-160, koja je zaustavljena 1992. godine, nastaviće se pošto se dokaže da avion odgovara određenim kriterijumima, rekao je general-major Sergej Kobilaš, šef ruske avijacije.

Ruska vojska najavila je odluku o nastavku proizvodnje Tu-160 u modernizovanoj verziji Tu-160M2 još 2015. Sa serijskom proizvodnjom bombardera verovatno će se početi početkom 2020-ih, dok Ministarstvo odbrane planira da kupiti najmanje 50 aviona.

Modernizovanim avionima dodaće se novi poboljšani motori, a sva analogna oprema biće zamenjena digitalnim hardverom.

"Svi avioni Tu-160 koji su trenutno u službi ruskih vazduhoplovnih snagabiće potpuno modernizovani. Uzimajući u obzir brzinu reprodukcije i nivo moderne tehnologije, pretpostavljam da će se to dogoditi u narednim godinama ", rekao je Kobilaš.

Blekdžek je najveći borbeni avion na svetu, sa maksimalnom uzletnom težinom od oko 275 tona. Može da pokrije rastojanje više od 12.000 kilometara bez punjenja goriva. Rekordna udaljenost koju je pokrivao tokom jednog leta iznosila je 18.000 kilometara, što je više od 24 sata provedeno u vazduhu. Kurir.rs/ Raša tudej

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track