ZID ZA ANGELU MERKEL: Čelična kancelarka ne uspeva da formira vladu, mogući novi izbori
Foto: AP

Prvi put u istoriji

ZID ZA ANGELU MERKEL: Čelična kancelarka ne uspeva da formira vladu, mogući novi izbori

Planeta -

Postoji velika šansa da će Nemci ponovo na izbore u slučaju neuspeha demohrišćana kancelarke Angele Merkel da formiraju vladu s liberalima i zelenima.

Taj savez, koji na prvi pogled izgleda neprirodno, jedina je realna opcija za uspostavljanje apsolutne većine u parlamentu.

Neuspeh formiranja vladajuće koalicije bi za posleratnu Nemačku bio istorijski, jer se do sada nijednom nije išlo na ponovno glasanje za Bundestag. Angela Merkel nema alternativu, budući da je već odbacila mogućnost koalicije sa ekstremno desnom Alternativom za Nemačku (AfD), dok će socijaldemokrate (SPD) radije biti opozicija ili ići na izbore nego ući u novu veliku koaliciju pod plaštom kancelarke.

Ona je takođe odbacila mogućnost manjinske vlade.

Ako i kancelarka i SPD ostanu pri svojim stavovima, ići će se na nove izbore. Predsednik Nemačke, socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer, treba poslanicima da predloži kandidata za kancelarsko mesto. To će najverovatnije biti Angela Merkel, čiji su demohrišćani, iako oslabljeni, osvojili najviše mandata.

Ako ona ne uspe da ostvari apsolutnu većinu, novo glasanje u parlamentu bi bilo održano dve nedelje kasnije. U slučaju ponovnog neuspeha, glasalo bi se ponovo a tada bi za izbor kancelara bila potrebna prosta većina.

Štajnmajer ima sedam dana da odluči hoće li predložiti Merkelovu, koja bi vodila manjinsku vladu, ili raspustiti Bundestag i raspisati nove izbore. ; U verovatnijem slučaju, imajući u vidu stav kancelarke o manjinskoj vladi, izbori bi bili održani u narednih 60 dana.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Ekskluzivno! Evo ko će biti novi premijer Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja