KRALJIČINA PLATINASTA SVADBA: Elizabeta II i Filip 70 godina u braku
Foto: EPA, AP

JUBILEJ

KRALJIČINA PLATINASTA SVADBA: Elizabeta II i Filip 70 godina u braku

Planeta -

Ovo je ubedljivo najduži brak u istoriji nekog kraljevskog para. Proslava se održava u krugu porodice u dvorcu Vindzor. Neće biti nikakvog javnog slavlja

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta, koja vlada već 65 godina, danas će proslaviti 70. godišnjicu braka s princom Filipom!

Tadašnja princeza Elizabeta udala se za mornaričkog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

Proteran iz Grčke

Danas, 70 godina nakon raskošnog venčanja, kraljica Elizabeta Druga (91) i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor. Javnog obeležavanja jubileja neće biti.

foto: EPA

Princ Filip ima kraljevski „pedigre“ i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica proterana iz Grčke dok je bio dete i nastanila se u Britaniji. Tokom vladavine Elizabete Druge princ Filip joj je bio najveći oslonac. On joj je 1952. saopštio vest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

foto: EPA, Reuters

Tajna dugog braka

- Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka jeste činjenica da je Filip uvek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna. On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći što misli, i to rečnikom koji sam izabere - kaže istoričar Hjugo Vikers.

Upoznali su se na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine, i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još devojčica. Kasnije su počeli da se druže, a veridbu su objavili u julu 1947. Ceremoniju njihovog venčanja pratilo je 200 miliona slušalaca preko radija.

E. K. - Foto: EPA; AP; Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track