PREDSEDNIČKI IZBORI U ČILEU: Kandidat levog centra izlazi na crtu milijarderu
Foto: EPA, Foto: EPA

DRUGI KRUG

PREDSEDNIČKI IZBORI U ČILEU: Kandidat levog centra izlazi na crtu milijarderu

Planeta -

Milijarder iz redova konzervativaca Sebastijan Pinjera, suočiće se sa kandidatom levog centra Alehandrom Giljerom u drugom krugu predsedničkih izbora u Čileu, u decembru.

Sa preko 80 odsto prebrojanih glasova, bivši predsednik Pinjera osvojio je 36,67 odsto glasova, dok je drugoplasirani, senator i bivši voditelj Giljer, osvojio 22,64 odsto glasova, saopštila je izborna agencija Servel.

Kako prenosi Rojters, s obzirom na to da nijedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu, drugi krug izbora biće održan 17. decembra, Čileanci su u nedelju birali novog predsednika, naslednika predsednice Mišel Bašle, a prema preliminarnim rezultatima u vođstvu je bio Pinjera koji je bio predsednik od 2010. do 2014. i koji se nalazi na čelu bloka Čile Vamos.

Preliminarni rezultati, međutim, pokazali su da je Pinjera osvojio slabiju podršku glasača nego što se očekivalo.

Na trećem mestu je, prema tim preliminarnim rezultatima, levičarka Beatris Sančes, sa 20 odsto glasova - što je bliže drugom mestu nego što su predizborne ankete nagoveštavale.

Pinjera je sebe predstavio kao kandidata koji se bori za svetliju budućnost, igrajući na kartu rasprostranjenog nezadovoljstva vladom Mišel Bašle, koje se vremenski poklopilo sa ekonomskih sunovratom u zemlji koja je glavni izvoznik bakra, navela je britanska agencija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track