ROJTERS: Merkelova ili raspisuje nove izbore ili pravi manjinsku vladu
Foto: EPA/Clemens Bilan

NI FDP NEĆE U KOALICIJU

ROJTERS: Merkelova ili raspisuje nove izbore ili pravi manjinsku vladu

Planeta -

BERLIN - Stranka slobodnih demokrata u Nemačkoj (FDP) saopštila je da još nije za koaliciju sa Hrišćansko demokratskom unijom nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU), što njoj ostavlja dve mogućnosti: da formira manjinsku vladu ili raspiše nove izbore.

"Bolje ne ulaziti u vlast nego vladati loše", poručio je Kristijan Linder u ime FDP.

"Uzevši u obzir rezultate izbora održanih 24. septembra, mi nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju. Ne plašimo se novih izbora", navodi se u poruci koja je usledila posle neuspelog pokušaja Merkelove da oformi trostruku koaliciju, što je državu dovelo u najgoru političku krizu decenijama unazad i stvorilo mogućnost raspisivanja novih izbora, šireći sumnju u budući mandat kancelarke.

Na septembarskim izborima FDP je osvojila samo 20,5 odsto glasova što je bio njen najgori posleratni rezultat pošto su bili mlađi partner u prethodnoj koalicionoj vladi. Nemačka kancelarka bila je prinuđena da oformi trostruku koalicionu vladu između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, kako bi osigurala četvrti mandat zaredom, ali su pregovori u nedelju propali zbog toga što stranke nisu uspele da prevaziđu međusobne razlike.

SPD je iznenada u nedelju odlučila da se povuče iz koalicionih pregovora ističući kao razlog nepomirljive razlike.

Merkelova je ranije danas izjavila da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu. Rojters smatra da je njena odluka da se sastane sa predsednikom, koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore, ukazuje na to da neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa zelenima posle povlačenja FDP, nego da će morati ili da formira manjinsku vladi ili da raspiše nove izbore.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Krvničko prebijanje u Borči, Tužilaštvo ostalo nemo na ove snimke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track