ŠTAJNMAJER: Nemačka se nalazi u situaciji u kojoj nije bila 70 godina
Foto: EPA

NOVI IZBORI NA POMOLU?

ŠTAJNMAJER: Nemačka se nalazi u situaciji u kojoj nije bila 70 godina

Planeta -

Prvi put u 70 godina je Nemačka doživela neuspeh preliminarnih pregovora o formiranju koalicione vlade, rekao je predsednik te zemlje Frank Valter Štajnmajer.

"Pregovori još nisu doveli do rezultata. Ova situacija stavila je političke partije pred još veći izazov", rekao je Štajnmajer posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. On je pozvao sve strane da pokušaju da u skorijoj budućnosti formiraju vladu.

Stranka slobodnih demokrata u Nemačkoj (FDP) saopštila je da još nije za koaliciju sa Hrišćansko demokratskom unijom nemačke kancelarke Angele Merkel (CDU), što njoj ostavlja dve mogućnosti: da formira manjinsku vladu ili raspiše nove izbore.

"Bolje ne ulaziti u vlast nego vladati loše", poručio je Kristijan Linder u ime FDP.

Merkelova je ranije danas izjavila da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu.

foto: EPA/Filip Singer

Rojters smatra da je njena odluka da se sastane sa predsednikom, koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore, ukazuje na to da neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa zelenima posle povlačenja FDP, nego da će morati ili da formira manjinsku vladi ili da raspiše nove izbore.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Krvničko prebijanje u Borči, Tužilaštvo ostalo nemo na ove snimke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track