TURSKA POKREĆE BURU U ALIJANSI: Hoće da razmotre članstvo u NATO, okreću se Moskvi!
Foto: EPA

UVREĐENI POSLE SKANDALA

TURSKA POKREĆE BURU U ALIJANSI: Hoće da razmotre članstvo u NATO, okreću se Moskvi!

Planeta -

Vreme je da se ponovo razmotri pitanje članstva Turske u NATO-u, izjavio je Erdoganov glavni savetnik Jalcin Topču, najavljujući ogromne potrese kad je reč o zapadnoj vojnoj alijansi.

Podsetimo, Turska ima drugu po veličini vojsku u savezu nakon Sjedinjenih Država, ali je poslednjih meseci sve bliža Rusiji čiji je predsednik Vladimir Putin ugovorio isporuke najmodernijeg oružja sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Erdoganov savetnik Jalcin Topču otvoreno poručuje da je prisustvo velikog turskog naroda u NATO dovedeno u pitanje zbog ponašanja NATO alijanse prema Ankari. On je ponašanje opisao kao brutalno i nečasno, objavio je turski Haberturk.

"Vreme je da se ponovo razmotri naše članstvo u NATO. Izdajnički zvuči neprijateljski ton prema našoj zemlji i izabranom predsedniku. Radi se o pakosti, podlosti i sramoti koja je pokazana tokom vojnih vežbi NATO", naglasio je on.

Tenzije između vojnog bloka i Turske su eskalirale prošle sedmice kada su lideri Turske, nekadašnji osnivač Turske Mustafa Kemal Ataturk i sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan predstavljeni kao "neprijatelji" tokom vežbi NATO-a u Norveškoj. Erdogan je rekao da je incident bio napad na "Tursku i tursku naciju".

foto: EPA

"Ovo što radi NATO je skandal", rekao je turski lider na kongresu vladajuće Partije pravde i razvoja u istočnoj provinciji Bajburt.

"Oni znaju da ne mogu zaustaviti našu zemlju, zbog čega nas stavljaju na mete. Nadam se da su oni koji su pozdravljali napade protiv nas ranije, sada shvatili pravo lice stvari, s obzirom da je i Ataturk uključen u skandal", rekao je Erdogan.

foto: Profimedia

On je poručio da pitanje nije lično ili partijsko pitanje, već da je reč o napadu na Tursku i tursku naciju.

"Danas je Turska ne može porediti sa Turskom od pre 15 godina, i to na svakom polju - od ekonomije do odbrambene industrije, od trgovine do diplomatije. Sada postoji Turska koja proizvodi svoje oružje i tenkove", upozorio je Erdogan.

Kurir.rs/Vostok/Haberturk Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track