(VIDEO) NEKADA SU OVOM TAKTIKOM IŠLI NA NAPOLEONA, A SADA UDARAJU NA KIMA: Evo kako američki oficir planira da se obračuna sa Severnom Korejom
Foto: AP

PREDLOG

(VIDEO) NEKADA SU OVOM TAKTIKOM IŠLI NA NAPOLEONA, A SADA UDARAJU NA KIMA: Evo kako američki oficir planira da se obračuna sa Severnom Korejom

Planeta -

Gregori Kili, penzionisani oficir američke mornarice, predložio je da multinacionalna blokada može da primora severnokorejskog vođu da smanji nuklearne ambicije.

Prema njegovim rečima, kriza na Korejskom poluostrvu mogla bi da se spreči ako SAD i druge nacije uvedu "jednu od najefikasnijih blokada u istoriji". On je na tu ideju došao podsetivši se blokade Kraljvske mornarice koja je bila efikasna tokom ratova sa Napoleonom. "Ako se Kim plaši za svoj život, i misli da je njegov način života ugrožen, mogao bi da bude primoran da se udalji od nuklearnog oružja", kazao je Kili.

Pomorska blokada u Japanskom moru i Žutom moru sprečila bi DPRK da dobije suštinske sirovine i opremu, uključujući i rafinisanu naftu i vojne rezervne delove. "Pomorska blokada služi i za smanjenje prihoda od unosnog izvoza uglja i gvožđa koji se finansira režim. Jedna od najefikasnijih blokada u istoriji bila je blokada kraljevske mornarice tokom ratova sa Napoleonom", kaže Kili. "Britanija je mogla da održi svoje linije snabdevanja otvorenim, i efikasno prekinula ključno snabdevanje Napoleonovoj vojsci, i na kraju pobedila u ratu", kaže. On je dodao da se pomorske snage Japana i Australije mogu osloniti na podršku inicijativi, dok bi Južna Koreja, Singapur, Indija, Tajvan i NATO mogli da pomognu da se izoluje Pjongjang.

U ponedeljak je predsednik SAD Donald Tramp ponovo označio Severnu Koreju kao državnog sponzora terorizma i najavio da će u utorak biti uspostavljene novi sankcije ka režimu Kim Džong-una. Međutim, Kili tvrdi da bi blokada bila efikasnija. "Kao i sankcije, blokade su zamišljenje da polako lome tvrdoglave režime", rekao je. "Za razliku od sankcija, blokada pruža mogućnost praćenja, presretanja i sprovođenja ograničenja onoga što može ući i izaći iz neke države, a pružajući moćan psihološki i diplomatski instrument", zaključuje.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track