OBEĆAVAJU BOLJI ŽIVOT, A U AMERICI IH ŽESTOKO OPTUŽUJU: Jehovini svedoci u centru seks-skandala
Foto: Profimedia

ciljaju decu

OBEĆAVAJU BOLJI ŽIVOT, A U AMERICI IH ŽESTOKO OPTUŽUJU: Jehovini svedoci u centru seks-skandala

Planeta -

Jehovine svedoke u Americi potresa skandal s prikrivanjem seksualnog zlostavljanja dece, piše britanski Telegraf. Nekoliko žrtava seksualnog zlostavljanja poslednjih je dana optužilo tu versku zajednicu za prikrivanje zlostavljača.

Žrtve, od kojih su mnoge želele da ostanu anonimne, tvrde kako su ih iz organizacije razgovorima i zastrašivanjem odgovorili od prijavljivanja seksualnog zlostavljanja policiji. Kažu da im je rečeno kako će biti izbačeni iz organizacije ako pomoć potraže u policiji.

U saopštenju zajednice Jehovinih svedoka iz SAD se te optužbe nazivaju "apsolutno lažnima" te dodaje kako roditelji i njihova deca imaju "puno pravo da prijave" svako zlostavljanje policiji.

Ketlin Halisi, tužiteljka koja se u Njujorku posvetila upravo slučajevima zlostavljanja dece, kazala je da je brojnost seksualnog zlostavljanja dece kod Jehovinih svedoka jednaka onoj u Katoličkoj crkvi.

"Zlostavljanje dece u obe te zajednice je u potpunosti jednako, kao i premeštanje zlostavljača iz jedne verske zajednice u drugu kod Jehovinih svedoka, odnosno iz jedne župe u drugu u crkvi" - dodala je ona, prenosi Index.

U velikom broju slučajeva zlostavljači su osobe od poverenja i ugledni članovi u zajednici Jehovinih svedoka.

"Osim što vera kao takva ne priznaje policiju, oni se ne pojavljuju na sudu i izbegavaju svaku moguću interakciju sa svetovnim vlastima - kazala je Halisi.

Kaže i kako bi prijavljivanje seksualnog zlostavljanja policiji u toj verskoj zajednici moglo biti kažnjeno isključivanjem iz nje. U tom slučaju, iz zajednice bi mogli biti izbačeni i roditelji i deca.

Jednu od žrtava silovao je brat kad je imala četiri godine

Luiz Palmer, jedna od žrtava, rekla je kako ju je silovao njen brat, u to vreme već Jehovin svedok, još kad je imala četiri godine. Upozorena je od ostalih Jehovinih svedoka da ne govori nikome o tome što se dogodilo. Njen brat je, pošto je silovanje ipak prijavila, dobio 14 godina zatvora.

"Svi su me opominjali da ne govorim ništa o tome što se događalo i da ne idem u policiju jer to predstavlja nepoštovanje Jehove", kazala je Palmer. Dodala je i kako deca nisu sigurna u toj organizaciji i da bi njihovu politiku zaštite dece trebalo kontrolisati.

Druga žrtva, žena koju su godinama silovali njen brat i njegov prijatelj, tvrdi kako je o svemu obavestila svoje roditelje i verske vođe koje oni nazivaju ''starešinama''.

Rečeno joj je da se bez dva svedoka koji će potvrditi njene navode ili priznanja silovatelja ne može učiniti ništa jer se greh o kojem priča ne može sa sigurnošću utvrditi.

Jehovini svedoci tvrde da tako svoje članove štite od zlonamernih optužbi za seksualno zlostavljanje. Takođe dodaju kako je "učestalost optužbi za seksualno zlostavljanje među njima vrlo mala".

Statistike govore drugačije, smatra tužiteljka Ketlin Halisi. U Australiji, na primer, pre dve godine je otkriveno kako je zajednica Jehovinih svedoka prikrila 1006 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece u poslednjih 50 godina.

O seksualnom zlostavljanju u redovima Jehovinih svedoka sprovodi se velika istraga u Velikoj Britaniji. Postoje izveštaji prema kojima su seksualno zlostavljano dete ispitivala dva Jehovina svedoka, ranije osuđena pedofila.

Portparol verske zajednice izjavio je kako oni "odlučno odbacuju zlostavljanja dece u svojim redovima jer se radi o teškom grehu". Dodaje kako im je neizmerno bitna zaštita dece njihovih članova.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track