ZNAJU DA JE KRAJ: Bračni  par Mugabe u depresiji, bivši predsednik bi da beži, ali bahatoj ženi hoće da sude
Foto: AP

DRŽE IH U PRITVORU

ZNAJU DA JE KRAJ: Bračni par Mugabe u depresiji, bivši predsednik bi da beži, ali bahatoj ženi hoće da sude

Planeta -

Kada je Robert Mugabe saopštio da posle 37 godina vladavine daje ostavku, stanovnici širom Zimbabvea tu vest su dočekali i više nego radosno.

Građani su spontano izašli na ulice, a vojska čijom je akcijom pre nedelju dana počeo pad najdugovečnijeg afričkog diktatora, stajala je sa strane i posmatrala ljude kako plešu i pevaju. Ipak, sudbina starog predsednika je i dalje neizvesna.

Bračni par Mugabe i dalje je na raskošnom imanju "Plavi krov", luksuznoj rezidenciji u kojoj ih vojska drži u pritvoru već nedelju dana. Nagađa se da se vremešni Mugabe sprema za odlazak u azil u inostranstvo, dok bi njegova supruga Grejs trebalo da ostane u Zimbabveu gde će joj, kako pišu britanski mediji, naverovatnije biti suđeno.

foto: EPA

"Jedan od generala obećao je Mugabeu da će moći bezbedno da napusti rezidenciju, ali oni inisistiraju da Grejs Mugabe mora da ostane i da joj bude suđeno. Ne znamo šta će biti dalje. Oni su spremni da oproste starom čoveku, ali ne i njoj", rekao je izvor iz obezbeđenja bivšeg predsednika.

Prema njegovim rečima, generali insistiraju da Grejs bude optužena za pranje novca, nelegalno preuzimanje državne imovine i mešanje u državne poslove.

foto: Profimedia

Isti izvor tvrdi da je Mugabe toliko depresivan da "ne može da hoda" i da se "vuče po zemlji".

"Grejs odbija da izađe napolje na svež vazduh. Oboje znaju da je došao kraj i jako su depresivni. Najveća briga im je šta će se dalje događati sa njima i njihovom decom", objašnjava izvor koji tvrdi da se Mugabe ispovedio svom svešteniku, ocu Mukonoriju i priznao svoje grehe.

Prema najavama, danas bi nedavno smenjeni potpresednik Zimababvea Emerson Mnangagva ili "Krokodil" kako je još poznat, trebalo da bude imenovan na funkciju predsednika na koju će najverovatnije ostati do redovnih izbora sledeće godine.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track