(VIDEO) ZABORAVITE KINU I RUSIJU, OVA VOJNA SILA ŠALJE BRODOVE U KOMŠILUK SAD: Biće gužva u Meksičkom zalivu
Foto: AP

opasno

(VIDEO) ZABORAVITE KINU I RUSIJU, OVA VOJNA SILA ŠALJE BRODOVE U KOMŠILUK SAD: Biće gužva u Meksičkom zalivu

Planeta -

Iran će poslati svoje ratne brodove u Meksički zaliv u pokušaju da se predstavi kao globalna vojna sila.

Hrabar potez je najavio novi pomorski komandant islamske teokratije, admiral Husein Kanzadi. On tvrdi da nemarava da iransku mornaricu naoruža i podmornicama, što je potez koji bi SAD mogao da natera na novi hladni rat sa Islamskom republikom.

"Govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je preuzeo dužnost, admiral Kanzadi je je da će mornaričke snage uskoro ići u Atlantski okean, posetiti neke južnoameričke zemlje i postaviti iransku zastavu u Meksičkom zalivu", prenosi poluzvanična agencija Tasnim.

Tasnim takođe izveštava da će raketna korveta "Separ" sledeće nedelje otputovati ka Kaspijskom moru, gde ni po Kanzadiju rebalo da učvrsti mir.

Mornarica će dobiti sopstveni aerodrom u gradu Jask, upravo u Omanskom zalivu i koj bi trebao da čuva ulaz u Persijski zaliv, koju Iran tradicionalno smatra svojim posedom. U novembru prošle godine, iranska flota je oplovila oko Afrike i ušla u Atlantski okean. Tasmin tvrdi da su ti potezi "usmereni na demonstriranje pomorske snage i širenje poruke mira i prijateljstva".

Ranije ovog meseca, Kaspian njuz je objavio da je jedan od odlazećih admirala Habibolah Saiari rekao: "Plovidba u otvorenim vodama između Evrope i Amerike treba da bude cilj mornarice, koji će se realizovati u bliskoj budućnosti."

U novembru prošle godine, iranski načelnik generalštaba oružanih snaga, general-major Muhamed Husein Bageri, upitao je: "Vrede li pomorske baze na udaljenim mestima manje ili više od nuklearne tehnologije? Kažem da su deset puta više [važne]. "

Iran je takođe jedina velika šiitska islamska državana Bliskom istoku i bavi se borbom za dominaciju sa američkim sunitskim saveznicima kao što je Saudijska Arabija.

Kurir.rs/Dejli Mejl

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Alarmantno! Evo koje nas kataklizme očekuju u 2018. godini?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja