(VIDEO) AMERIČKI PLAĆENICI MUČE UHAPŠENE SAUDIJSKE PRINČEVE: Prebijaju ih, vređaju - princa Alvalida OBESILI NAGLAVAČKE ZA PRIMER!
Foto: AP/Printscreen ABC

ANGAŽOVAO IH KRUNSKI PRINC MUHAMED

(VIDEO) AMERIČKI PLAĆENICI MUČE UHAPŠENE SAUDIJSKE PRINČEVE: Prebijaju ih, vređaju - princa Alvalida OBESILI NAGLAVAČKE ZA PRIMER!

Planeta -

LONDON - Saudijske prinčeve i bogate biznismene, žrtve političkog obračuna u koji je krenuo krunski princ Muhamed bin Salman, muče pripadnici američke privatne vojne firme, ekskluzivno saznaje Dejli mejl.

Početkom novembra princ Muhamed je naredio da se, zbog navodnih optužbi za korupciju, uhapse najmoćniji ljudi Saudijske Arabije - najmanje 11 prinčeva, četvorica ministara, i više stotina drugih visokih zvaničnika i biznismena. Zatim su ih "ispitivali" američki plaćenici, koje je takođe angažovao krunski princ.

"Prebijaju ih, muče ih, udaraju ih, vređaju ih. Žele da ih slome", kaže pouzdan izvor i dodaje da je cilj bio da se uhapšeni nateraju da priznaju da su krivi za korupciju. Princ Muhamed navodno lično učestvuje u ispitivanjima i već je je sa bankovnih računa i od imovine optuženih pokupio više od 194 miliona dolara.

Reč je o beskrupuloznim plaćenicima američke vojne firme "Akademi", koja je staro ime "Blekvoter" zamenila jer je postalo isuviše ozloglašeno. I arapski mediji su pisali da su američki plaćenici u Rijadu, a i predsednik Libana je to izjavio, podseća Dejli mejl.

foto: aepa/MICHAEL REYNOLDS

Princ Muhamed lično ispituje zatvorene prinčeve, biznismene i zvaničnike

"Oko hotela u kojem se nalaze zatočenici mogu da se vide oklopna vozila saudijske obaveštajne službe, ali i privatne vojne firme 'Akademi'", kaže taj izvor. Ali unutra su pripadnici privatne vojne firme. Doveli su svoje ljude iz Abu Dabija i sada su zaduženi za sve, dodaje izvor, koji je zatražio da ostane anoniman. Pozvani su da zatočenici ne bi kontaktirali ni sa jednim Saudijcem.

foto: EPA/ALI HAIDER

Blekvoterovi plaćenici u Iraku

Vlasnik Tviter naloga @Ahdjadid, koji uvek vrlo kompetentno komentariše saudijske prilike, navodi da je princ Muhamed angažovao 150 "Akademijevih" plaćenika.

"Prva grupa Blekvoterovih plaćenika stigla je u Saudijsku Arabiju one nedelje kad je s mesta krunskog princa svrgnut Muhamedov stric, brat sadašnjeg kralja", navodi @Ahdjadid.

"Kad su počela ispitivanja, prinčevi nisu shvatali šta se događa, pa su vikali na istražitelje "ko si ti da nas ispituješ". Zato je (Muhamed) bin Salman rekao istražiteljima: 'Ako vas ispitivani ne odgovaraju, udrite ih.' I tada su počela prebijanja, ponižavanja i zabrane", piše u ovom tvitu.

Drugi izvor dodaje na ovaj tvit da je najbogatili čovek sveta, Alvalid bin Talal, koji je takođe među zatočenim prinčevima, pokušao da se ubije tako što je prerezao vene i da su ga jedva spasli.

foto: EPA/LUCAS DOLEGA

Prind Alvalid bin Talal je pokušao da se ubije

"Akademi" to demantuje i tvrdi da njeni zaposleni "nisu učestvovali u mučenju, jer je to zabranjeno po zakonima SAD". Ta firma je saopštila da ne pruža nikakve usluge bezbednosti Kraljevini Saudijskoj Arabiji niti je u kontaktu s bilo kojim vladinim zvaničnicima ili privatnom strankom, ali s obzirom na brutalne metode tih plaćenika u Iraku, Ukrajini i drugim delovima sveta, malo ko im veruje.

I predsednik Libana je na Tviteru objavio da su libanskog premijera Saada Haririja u Rijadu držali "Akademijevi" ljudi, ali kasnije je bez objašnjenja skinuo taj tvit.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Printscreen YouTube, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track