(VIDEO) POSLALA JE OBAMI PAKET SA EKSPLOZIVOM: Bivšeg predsednika SAD spasla jedna sitnica
Foto: AP

sreća

(VIDEO) POSLALA JE OBAMI PAKET SA EKSPLOZIVOM: Bivšeg predsednika SAD spasla jedna sitnica

Planeta -

Jedna Amerikanka, koja je skovala je zaveru da ubije bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu, identifikovana je nakon što su pronađene sitne mačje dlake na paketu sa eksplozivom koje je poslala na njegovu adresu, otkriva izveštaj FBI.

Kako prenosi britanski Gardijan, uzorci dlaka poklopili su se sa mačkom žene iz Teksasa, Džulijom Pof (46). Zvanična dokumentacija popunjena ove nedelje na sudu u Hjustonu, pokazuje da je Pof optužena da slanje paketa ručne izrade u oktobru 2016. godine, tadašnjem predsedniku Obami i guverneru Teksasa, Gregu Abotu.

Paket koji je upućen Obami presrela je tajna služba, a nijedan od paketa nije eksplodirao. Sudski papiri ipak ističu "da je Abot izbegao ozbiljne povrede i smrt zato što nije otvorio paket kako je bilo planirano".

Pofova koja se sumnjiči da je poslala i treći paket komesaru američke socijalne administracije, optužena je pod šest tačaka, među kojima i slanje opasnih artikala i transport eksploziva sa namerom da izvrši ubistvo. Takođe se tereti za prevaru od 5.000 dolara za hranu i lažnu izjavu o bankrotstvu.

FBI je do Pofove došao preko sadržaja paketa. U njima se naime nalazila kutija cigareta kupljenih u prodavnici blizu njenog doma u Teksasu, oko 30 kilometara od grada Hjustona. Među dokazima se našao i poklopac od salate koju Pofova redovno kupuje, i oštećena etiketa koju je dobila prilikom kupovine na "ebaju". Optužnica je takođe otkrila da je u njenoj garaži pronađen vatromet, ali je glavni dokaz bilo krno njenih ljubimaca.

"Mačje dlake pronađene su ispod poštanske marke. Dlaka koja je pronađena na Obaminom paketu bila je mikroskopska, a pripada jednoj od Pofovih mačaka", navodi se u optužnici.

Istražitelji tvrde da je okrivljena izjavila "da joj se ne sviđa predsednik i da je uznemirena Gregom Abotom, jer nije dobila podršku od svog bivšeg muža".

Hjustonski mediji objavili su da je Pod u oktobru tvrdila da je "iz njene kuće ukradeno đubre sa njenim otiscima prstiju", kao i da ne zna ništa o zločinima koje je neko možda počinio sa dokazima koji bi upućivali na nju. Vlada je

zatražila da Pof ostane u pritvoru do suđenja, kako ne bi uticala na svedoke.

Kurir.rs/Gardian

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track