PROBLEMI ZA NAJOMRAŽENIJEG ČOVEKA NA SVETU: Martin Škreli ostaje bez 7,3 miliona dolara
Foto: EPA

KAZNA

PROBLEMI ZA NAJOMRAŽENIJEG ČOVEKA NA SVETU: Martin Škreli ostaje bez 7,3 miliona dolara

Planeta -

Tužilac traži da biznismen albansko-hrvatskog porekla vrati novac, ali i album Vu Tang klana, sliku Pabla Pikasa i nacističku mašinu „enigmu“

VAŠINGTON - Martin Škreli, poznat kao najomraženiji čovek na svetu jer je cenu lekova za sidu povećao za čak 5.000 odsto, u novim je problemima - sud je odredio da mu se zapleni 7,36 miliona dolara.

Ovaj Amerikanac albansko-hrvatskog porekla je kao direktor za ovoliko oštetio farmaceutsku kompaniju „Turning farmasjutikals“, na čijem je čelu bio, njene fondove i investitore.

Spisak stvari

Izricanje presude Škreliju zakazano je za 16. januar sledeće godine, ali je sud već naložio da vrati 7,36 miliona, a savezni tužioci zahtevaju da vrati i album legendarnog Vu Tang klana, koji je objavljen u samo jednom primerku i koštao je dva miliona dolara.

Ovaj prevarant mora da se odrekne svih deonica firme u kojoj je bio direktor, mora da vrati pet miliona dolara u gotovini, album „The Carter V“ Lil Vejna, sliku Pabla Pikasa, kao i nacističku mašinu za šifrovanje i dešifrovanje poruka „enigmu“.

Odbrana

- Suprotstaviću se ovim predlozima. Nijedan ulagač nije izgubio novac, a Martin lično nije imao apsolutno nikakve koristi od bilo kog dela optužnice koja ga tereti za prevaru. Zato je oduzimanje imovine potpuno neprimereno - rekao je Škrelijev advokat Ben Brafman.

Ukoliko ga proglase krivim, Martinu Škreliju, koji ima 34 godine, preti zatvorska kazna od dve decenije.

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track