SVET JE NA IVICI NUKLEARNOG RATA: Evo koga će Kim prvo napasti kad se zarati! POGLEDAJTE VIDEO-SIMULACIJU UDARA!
Foto: PrintScreen, Fonet/AP

đavo odneo šalu

SVET JE NA IVICI NUKLEARNOG RATA: Evo koga će Kim prvo napasti kad se zarati! POGLEDAJTE VIDEO-SIMULACIJU UDARA!

Planeta -

Severnokorejski predsednik, Kim Džong-un, izjavio je posle ispaljivanja poslednje balističke rakete, koja navodno može da pogodi bilo koji deo Amerike, da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, i tako ponovo zabio prst u oko Donaldu Trampu i SAD.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster izjavio je da je Severna Koreja najveća neposredna opasnost za Sjedinjene Američke Države", u dodao da šanse za nuklearni rat sa tom zemljom rastu iz dana u dan.

Postavlja se pitanje da li može SAD prevetivnim napadom da spreči Severnu Koreju da lansira rakete? Ovo je teško izvodljivo, jer je Severna Koreja planinska zemlja i svoje nuklearne objekte je sakrila širom teritorije. Ovaj potez bio bi veoma rizičan, jer bi neuspeh značio izlaganje naroda Južne Koreje i Japana opasnosti od raketnih i nuklearnih napada.

"Bilo kakav napad SAD, pa čak i ograničeni, za Severnu Koreju bi značio samo jedno, uvod u veći napad. Kim se u tom slučaju ne bi libio da upotrebi nuklearno oružje", ističe analitičar Džefri Levis.On dodaje da bi Amerika nekako morala da signalizira Sjevernoj Koreji i Kini, koja im je glavni saveznik da je napad ograničen i da ne nameravaju da upotrebe nuklearno oružje.

Pitanje je da li bi promena režima Severne Koreje smanjila opasnost. Jer ako bi Kim Džong-un bio maknut sa vlasti, to ne znači da bi se osećanja prema Americi promenila. Kim ima čitavu političku elitu iza sebe, i morali bi u tom slučaju da uklone dosta njih. Promena režima ne bi odgovrala ni Kini, jer bi u tom slučaju nagrnule izbeglice u njihovu zemlju.

foto: Fonet

Da bi se uništila sva artiljerija Severne Koreje i njene rakete i nuklearni program, neophodna je invazija na svim nivoima. Međutim, bilo kakav znak neposrednog napada - poput gomilanja američke vojne sile, mobilizacija južnokorejskih i japanskih vojnika ili evakuacija američkih građana u regiji, mogla bi da izazove Severnu Koreju da izvede preventivni napad. Kina i Rusija bi verovatno bile uvučene u taj sukob.

"Realno, rat je nešto što treba izbeći, jer analize pokazuju da je ovakav oblik sukoba ludost", ističe analitičar Džon Delori.

Severnokorejska vojska bi verovatno prvo napala Seul, jer je najlakše da se aktivira granična artiljerija. Gađali bi južnokorejske, američke i japanske baze. Niko ne zna da li Severna Koreja može nuklearnom raketom da pogodi neki američki grad, kao ni da li bi Amerikanci uspeli da se odbrane.

Južna Koreja čini oko 2 posto svetske ekonomije i u njoj su mnogobrojne kompanija poput Samsunga i Hjundaija, zbog čega bi bilo značajnih ekonomskih posledica po ekonomije u regionu, ali i u celom svetu. Patilo bi i globalno finansijsko tržište, ali bi došlo do povećanja vrednosti zlata i švajcarskog franka.

Kurir.rs/express.h

Foto Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja